FN:s generalsekreterare orolig för klimatförändringar
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon deltar i en ceremoni i Peking om utfasning av glödlampor innan sitt tal i Mongoliet. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Den 27 juli uppmanade Ban Ki-moon världen att börja vidta praktiska åtgärder för att hantera den globala uppvärmningen.

– Vi måste börja seriöst anpassa oss och vi måste göra det nu. Det finns ingen tid att förlora, sade Ban Ki-moon i ett tal i Ulaanbaatar, Mongoliets huvudstad.

FN:s generalsekreterare sade att han är medveten om att de konkreta stegen till anpassning kommer att tvinga länder att använda en hel del ekonomiska resurser, men han hävdar att ”vi alla kommer att dra nytta av det i slutändan” och ”vi måste investera i ekosystemet som bär upp oss” enligt FN:s News Center.

Bans tal riktade sig inte bara till Mongoliet:
– Ni [mongoliska folket] är inte ensamma. Ni är en tredjedel av världens befolkning, 2 miljarder människor, som är potentiella offer för ökenspridning.

Medan Ban försöker hålla saken i huvudrubriken måste länder med mest inflytande inom den globala klimatpolitiken vidta praktiska åtgärder.

– De nationella regeringarna kan ha sin nationella politik, men det är trots allt den provinciella ledningen som kommer att genomföra dessa åtgärder. Politiken är effektivare om stödet kommer nerifrån och upp och inte uppifrån och ned, saden Ban under ett besök till Kina den 25 juli.

Många forskare tror att Kina är en huvudaktör bland de länder som är ansvariga för den skenbara ökningen av den globala uppvärmningen. Professorn i nationalekonomi från Australiens National University, Ross Garnaut, sade förra året att 80 procent av ökningen av koldioxidutsläppen under de närmaste två decennierna kommer från utvecklingsländer.

– Och den största faktorn av detta under några årtionden är Kina.

Trots att tecken på dramatiska ändringar i klimatpolitiken måste ännu infinna sig hoppas Ban att hans insatser kommer att påverka världens ledare.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20208/