FN:s generalsekreterare betonar vikten av en atomvapenfri värld
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon (vä) på besök i Japan svarar på frågor under en presskonferens tillsammans med Japans utrikesminister Katsuya Okada, efter deras möte och middag på utrikesministeriets Iikura guesthouse i Tokyo den 3 augusti, 2010. (Foto: Toshifumi Kitamura/Getty Images)


Dagarna strax innan 65-årsdagen av Hiroshima-bombningen betonade Ban Ki-moon vikten av att skapa en kärnvapenfri värld.

– Vi måste göra allt vi kan för att stärka de nuvarande globala ansträngningarna för en atomvapenfri värld, sade Ban på presskonferensen under sin första dag av japanbesöket i tisdags.

Han sade att säkerhetsrådets toppmöte om kärnvapennedrustning förra året och förlängningen av fördraget om begränsning av strategiska vapen mellan USA och Ryssland samt toppmötet om atomsäkerhet i Washington i april är positiva initiativ i riktning mot en kärnvapenfri värld.

Ban planerar
att delta i Peace Memorial Ceremony den 6 augusti till minne av atombombningen av Hiroshima, och blir då den förste generalsekreteraren i FN som deltar i denna minnesceremoni. Han kommer också att besöka Nagasaki som bombades den 9 augusti 1945 vid andra världskrigets slut.

Efter bombattackerna dog över 200 000 människor av radioaktiv strålning, chockvågorna från explosionerna och värmestrålningen. Efter andra världskrigets slut har över 400 000 människor dött av långtidseffekterna.

Ban sade att han genom sin närvaro vid ceremonin vill ”sända ett starkt budskap till det internationella samfundet … att vi måste sträva hårdare efter att förverkliga en värld fri från atomvapen och deras spridande.”

Under besöket kommer Ban också att träffa Japans premiärminister Nato Kan, utrikesminister Katsuya Okada, FN:s goodwill-ambassadörer, affärsledare, akademiker och universitetsstudenter.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40322/