FN vill ha svensk medverkan i Darfur
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vill ha Sveriges hjälp i Darfur. (AFP PHOTO/ALI AL-SAADI)


FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vill att Sverige deltar i en framtida FN-styrka i Darfur. Det sade han till statsminister Fredrik Reinfeldt, när de två träffades i New York på måndagskvällen svensk tid.

– Han vill ha en svensk medverkan och det pågår diskussioner just nu om att vi tillsammans med Norge ska utforma en enhet, sade Reinfeldt efter mötet.

Hans besked till Ban Ki-Moon var att Sverige är berett att ställa upp, men något tydligt klartecken gavs inte.

– Man kan inte ge några klartecken förrän man vet hur styrkan ser ut, vilken säkerhet det blir och under vilken ledning. Hans besked var att det är viktigt att Europa inser att det sannolikt blir under afrikansk ledning, sade Reinfeldt.

Merparten av det 40 minuter långa samtalet handlade annars om klimatfrågan. Reinfeldt berömde FN för dess klimatpanel, vars rapporter gjort att det blivit ett helt annat internationellt politiskt tryck i frågan.

– Jag uppmuntrade honom att ha fortsatta högnivå-möten. Det skapar ett politiskt tryck som är viktigt. Han meddelade att han tänker hålla ett högnivå-möte den 24 september, som jag också inbjöds att delta i, sade Reinfeldt.

Det mötet blir ett led i ansträngningarna att få till stånd ett toppmöte om klimathotet 2008 eller 2009. USA har hittills ställt sig avvaktande till Ban Ki-Moons initiativ, men Reinfeldt ville inte säga om han ser USA som en broms i klimatfrågan.

Ett toppmöte skulle sannolikt bli av när nuvarande presidenten avgått. Reinfeldt tycks också vara mera intresserad av signaler från andra håll, både från de republikanska och demokratiska presidentkandidaterna, men också från delstatsnivå.

– Jag ser politiska signaler som återspeglar en inhemsk amerikansk opinion. Det finns en helt annan medvetenhet än för några år sedan. Till det har säkert orkanerfarenheterna bidragit men också Al Gore och FN:s klimatpanel. Det kommer också tuffa krav från delstatsnivå som sätter press på den federala nivån. Det kommer också reaktioner från företagsvärlden. Det finns politiska öppningar nu, sade Fredrik Reinfeldt.