FN varnar för ökning av fågelinfluensa i Kina
Hälsoarbetare vid en fjäderfägård i Baoding utanför Peking där man hittat kycklingar med fågelinfluensa. Världshälsoorganisationen varnar Kinas grannar för att viruset kan blossa upp igen. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Fallen av fågelinfluensan, som ofta är dödlig för människor, har börjat öka igen i Kina. Den 20 januari varnade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, Kinas grannländer och uppmanade dem att ”fortsätta att vara på sin vakt”.

I och med resorna kring det kommande kinesiska nyåret finns det ”tillfälle för ytterligare spridning och exponering för människor” enligt FAO:s uttalande.

”Antalet människor som infekterats med H7N9 har ökat betydligt sedan slutet av november i östra och sydöstra Kina, enligt Världshälsoorganisationen, WHO”, stod det vidare.

I Kina har 16 nya fall av fågelinfluensa rapporterats sedan den 17 januari, enligt WHO. Det senaste fallen inträffade i Shanghai, Zhejiangprovinsen, Fujianprovinsen och Guangdongprovinsen, som ligger längs kusten, med Shanghai i norr och Guangdong i söder.

Dödsfall rapporterades i Fujianprovinsen den 10 januari, i sydvästra Guizhouprovinsen den 13 januari och två dödsfall, varav en var en läkare, den 20 januari i Shanghai.

Två varianter av fågelinfluensan sprids för närvarande. Det är H7N9 och H5N1.

Det har varit ett konstant flöde av nya fågelinfluensafall. Centret för sjukdomskontroll, CDC, sade att fler än 600 fall av H5N1 hos människor rapporterats sedan november 2003, och omkring 60 procent av de drabbade dog.

H7N9, som dök upp i mars 2013, har enligt CDC lett till 132 fall, varav 44 haft dödlig utgång.

CDC varnade även: ”Det mest oroande med den här situationen är potentialen för pandemi med det här viruset. Influensavirus förändras hela tiden, och det är möjligt att det här viruset kan få förmågan att sprida sig lätt bland människor och få ett stadigt fäste, vilket skulle leda till ett globalt sjukdomsutbrott (pandemi).”

Fågelinfluensa drabbar vanligen människor som kommer i direkt kontakt med infekterade fåglar, ofta kycklingar. I nästan alla fall har offren smittats av viruset i Kina.

Det är dock möjligt att viruset redan muterar. Kinesiska forskare i Shanghai har hittat H7N9 som kan spridas från människa till människa. Upptäckten rapporterades den 11 januari av Taiwanesiska ROC Central News Agency.

En av de stora farhågorna är att fågelinfluensan ska spridas till andra länder.

Den 21 januari skördade viruset sitt andra dödsoffer i Vietnam. Det första, en fyraåring, dog i april.

Det senaste offret i Vietnam var en 52-årig man i Ho Chi Minh City. Han togs in på sjukhus den 11 januari med hög feber, och dog en vecka senare. Enligt VOA News fick han viruset från en anka som varit i kontakt med kycklingar på en marknad.

Det första fallet av fågelinfluensa på den amerikanska kontinenten ägde också rum denna månad. Offret var en invånare i Alberta i Kanada, vars identitet inte offentliggjorts, enligt kanadensiska tidningen The Globe and Mail. Offret smittades under en resa till Peking, och togs in på sjukhus den 1 januari efter att ha återvänt hem med flyg den 17 december. Det här offret fick inte någon hosta, vilket ibland drabbar H5N1-smittade, utan dog av svullnad i hjärnan.

Samtidigt kommer de nya varningarna om fågelinfluensan efter att  det amerikanska jordbruksdepartementet i augusti godkände att Kina får processa och tillaga kyckling för försäljning på den amerikanska marknaden. Jordbruksdepartementet ser för närvarande också över det kinesiska slaktsystemet, och kan komma att tillåta att Kina säljer sina inhemskt odlade kycklingar till USA.

Den 10 januari förbjöd Filippinerna import av kyckling från Kina, av rädsla för spridning av fågelinfluensan.

Översatt från engelska