FN uppmanar till dialog i oroligt Nepal
Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s kontor för mänskliga rättigheter. (Foto: UN Multimedia)


Sedan i augusti har minst 50 personer dödats i samband med protesterna mot Nepals nya konstitution. Nu uppmanar FN:s kontor för mänskliga rättigheter de nepalesiska myndigheterna att respektera internationella lagar och inleda en dialog med demonstranterna.

I de senaste sammandrabbningarna i Terai-distriktet i södra Nepal dog ytterligare fyra personer.

På onsdagen gick FN ut och uppmanade Nepals myndigheter att inleda ”meningsfull och öppen dialog” med de protesterande och se till att säkerhetsstyrkorna respekterar befintlig ”nationell och internationell standard för lämplig våldsanvändning”.

— Dessutom betonar vi att om man förhindrar nödvändiga förnödenheter och tjänster, är det en allvarlig kränkning av internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter, sade talesperson Ravina Shamdasani enligt FN, syftande på de omfattande strejkerna vid gränsen till Indien, som lett till allvarlig brist på bränsle, spisgas, medicin, mat och andra förnödenheter i Nepal.

Strejkerna och protesterna inleddes av den etniska gruppen Madeshi, som känner sig åsidosatta och kräver ändringar i konstitutionen för att få mer självstyre.