FN: Svälten i Somalia är över men landet är fortfarande i behov av hjälp
Fördrivna somalier köar för matransoner den 19 januari 2012. (Foto: Tony Karumba/ AFP/ Getty Images)


På fredagen förklarade FN att den halvårslånga svälten i södra Somalia är över, men betonade behovet av fortsatt humanitärt bistånd.

Enligt FN:s analysenhet för livsmedelsförsörjning beror den förbättrade situationen på att mattillgången har ökat, i kombination med en god skördesäsong.

Omkring en tredjedel av befolkningen, eller 2,34 miljoner människor, är fortfarande i akut behov av humanitära insatser i området, sade FN. Enligt uttalandet kan dessa människor inte tillgodose sina grundläggande behov, som livsmedel.

FN har nu sänkt den akuta nivån i södra Somalia från ”fem”, som innebär hungersnöd, till ”fyra”, akut livsmedelsbrist.

”Detta är resultatet av betydande humanitära insatser och början av Deyr-skörden, som förväntas bli betydligt bättre än vanligt,” sade FN.

Förra året drabbades östra Afrika av en av de värsta torkperioderna på flera årtionden. I Somalia förvärrades situationen av instabilitet, vilket ledde till att FN förklarade området svältdrabbat. Södra Somalia kontrolleras i huvudsak av den militanta organisationen al-Shabaab, som USA och andra västerländska regeringar anser vara en terroristorganisation.

Al-Shabaab, som är kopplad till al-Qaida, har i de delar av landet som de kontrollerar förbjudit merparten av allt biståndsarbete.  I torsdags bannlyste de Röda Korset med förevändning att gruppen delade ut dålig mat.

Vid hungersnödens inträde i juli 2011 efter flera uteblivna regn, flydde hundra tusentals somalier till flyktingläger i grannländerna Kenya och Etiopien för att få mat.

Officiellt sett så har Somalia inte haft någon centralregering sedan 1991. Olika fraktioner har istället kontrollerat delar av landet.

Översatt från engelska.