FN söker stöd mot hungersnöden i Somalia
Nyanlända somaliska flyktingar slår läger i utkanten av Dagahaleys flyktingläger som utgör en del av den gigantiska flyktingförläggningen Dadaab, den 21 juli 2011, i Kenya. (Foto: Oli Scarff/Getty Images)


FN förklarade hungersnöd i två regioner i Somalia förra veckan och den totala livsmedelskrisen bli värre. FN vädjar nu om mer stöd – 300 miljoner dollar under de kommande två månaderna.

”Vi är kapabla att göra mer, men vi har inte resurser att göra det,” sade Mark Bowden, FN:s humanitära samordnare för Somalia, på en presskonferens.

Den 16 juli tillkännagav Storbritanniens internationelle utvecklingssekreterare Andrew Mitchell ett nytt stödpaket på 85,3 miljoner dollar till människor i Somalia, Kenya och Etiopien.

Mitchell sade nyligen att andra länder ”måste följa efter” annars kommer tusentals barn att dö i Östafrika de kommande månaderna.

Terrorism är en annan komplikation. Den kraftfulla regeringsfientliga terroristgruppen al-Shabaab, lät nyligen sitt folk få tillgång till västerländska humanitära organisationer efter två år av restriktioner.

Länder som USA kommer inte att betala skatt eller mutor till al-Shabaab vars inflytande sträcker sig över hela Somalia.

”Al-Shabaab bär huvudansvaret för att konsekvenserna av torkan har förvärrats”, sade USA:s FN-ambassadör Susan E. Rice vid en pressträff på onsdagen.

Översatt från engelska.