FN släpper rapport om Irans kärnvapenprogram
Israels president Shimon Peres sade att "det finns en lång lista med alternativ" som västmakterna kan använda för att utöva påtryckningar på Iran. (Foto: Andreas Lazarou / AFP / Getty Images)


FN väntas släppa sin rapport om Irans kärnvapenverksamhet senare denna vecka, samtidigt som israeliska tjänstemän hotat med militära aktioner.

Internationella atomenergiorganets (IAEA) rapport dokumenterar Irans forskning att utveckla kärnvapen. Dokumentationen är grundad på satellitbilder samt rapporter om datorsimuleringar av explosioner som orsakas av kärnvapen, rapporterar tidningen Haaretz. Rapporten kommer troligen att stödja tidigare påståenden från USA och andra västmakter om Teherans omtvistade kärnenergiprogram.

Iran räknar med att utveckla sina vapen vid Parchin militärbas, som ligger ungefär 32 kilometer från Teheran, enligt Haaretz som citerar IAEA:s preliminära rapport i frågan.

IAEA sade att man hittat satellitbilder i en container vid Parchin anläggningen och erhållit också andra bevis, bland annat datorsimuleringar.

Parchin är känt som bas för forskning och utveckling och sägs ha många underjordiska tunnlar för experiment med vapen. Den amerikanska underrättelsetjänstens konstaterade för flera år sedan att det finns en möjlighet i de underjordiska områden att klara av kärnvapenprov, enligt tidningen.

Israels president Shimon Peres sade att det kan finnas viss sanning i medias rapportering om eventuella israeliska militära aktioner mot Teherans kärnvapenprogram. Iran kan ha en fungerande atombomb om bara sex månader, varnade han.

”Underrättelsetjänsterna i många länder tittar på klockan och varnar sina ledare för att det inte finns så mycket tid kvar. Jag vet inte om dessa världens ledare kommer att agera på detta råd”, sade han enligt Jerusalem Post.

Enligt honom räcker det inte med sanktioner för att stoppa Iran från att tillverka kärnvapen och sade att ”det finns en lång lista med alternativ” som västmakterna kan använda för att sätta mer press på Teheran, enligt tidningen.

Israels försvarsminister Ehud Barak sade också att Israel inte skulle räkna bort ”några alternativ”, enligt en intervju med BBC som sändes på söndagen. Han tillade att en militärattack mot Irans kärnreaktorer närmar sig ”dag för dag.”

I en presskonferens på fredagen upprepade amerikanska utrikesdepartementets talesperson Victoria Nuland att USA och andra statsmakter skulle fokusera på att använda ekonomiska sanktioner för att sätta press på Iran med anledning av dess kärnenergiprogram. 

– Vi vill se till att alla länder runt om i världen gör sitt bästa för att genomföra de sanktioner som redan finns i regelverket och att verkligen se till att alla deras tjänstemän och alla deras industrier följer dem, sade hon.

Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi sade att IAEA:s dokument ”är ogiltigt”, enligt halvofficiella Mehr News Agency. ”Vi har inga problem med publicering av dokumenten”, tillade han.

Salehi sade att Iran redan hade svarat på frågor om sitt kärnenergiprogram, som tas upp av FN, och tillade att avsikten med att släppa den nya rapporten är att öka trycket på den islamiska republiken Iran.

Irans svar på onsdagen om Israels eventuella attack på Irans kärnreaktorer var att ”Israel skulle drabbas av ödeläggelse” om man genomförde planen, enligt tv-kanalen al-Alam och AFP.

Expressen rapporterar också att president Mahmoud Ahmajinejad nekar till anklagelserna om att tillverka kärnvapen och sade ”att det finns redan så många kärnvapen i världen att Iran inte kommer att bygga två atombomber för att möta 20 000 bomber som världen redan har.”

Frankrike varnar Iran för sanktioner om man vägrar samarbeta med världssamfundet om kärnvapenprogrammet, enligt TT som citerar Reuters. Israel avvaktar med kommentarer tills man studerat rapporten. 

Översatt i huvudsak från engelska med tillägg för aktuella uppgifter