FN-resolution om avskaffande av dödsstraff


FN:s generalförsamling röstade i tisdags igenom en resolution om dödsstraffets avskaffande i världen. Resolutionen antogs med 104 röster för, 54 emot och 29 nedlagda röster.

Medlemsländerna är oroade över att dödsstraff fortfarande verkställs, efter att en resolution år 2005 antagits mot dödsstraffet. De som inte avskaffat dödsstraffet måste respektera internationell standard som kan säkerställa rättigheterna för dem som står inför ett dödsstraff.

Medlemmarna uppmanas att använda straffet restriktivt och se över lagstiftningen så att i de länder där dödsstraff finns så ska det tas bort för att slutligen avskaffas. Resolutionen är inte juridiskt bindande men har stor politisk och moralisk tyngd.

25 av världens länder har kvar dödsstraffet och verkställer avrättningar. Under 2006 stod sex länder för 91 procent av alla avrättningarna. Länderna är Irak, Iran, Kina, Pakistan, Sudan och USA. Enligt officiella siffror har Kina i år minskat antalet avrättningar och i USA har inga verkställts sedan september.

Enligt ett pressmeddelande från Amnesty International följer inte Iran och Saudiarabien minskningen av antalet avrättade. I Iran ökar dessa markant. För 2006 finns 177 avrättningar registrerade och hittills i år är det fler än 300, varav många är minderåriga. I Saudiarabien har det avrättats minst 140 personer hittills i år.