FN: Massflykt undan strider
(Foto:AFP/ Issouf Sanogo)


Strider mellan rebeller och den FN-understödda regeringsarmén har drivit många civila på flykt i östra Kongo-Kinshasa.

Uppgifterna kom från FN i dag.

Kongolesiska soldater och FN-trupper har sedan i november utkämpat flera bataljer med rebellgeneralen Laurent Nkundas styrkor i och omkring staden Sake, tre mil väst om Goma, huvudstad i provinsen Nord-Kivu.

Omkring 49 000 människor flydde efter en misslyckad regeringsoffensiv mot rebellerna i helgen, uppgav FN-organet Ocha, som koordinerar humanitär hjälp. Ytterligare uppemot 6 000 har flytt över gränsen till Uganda och 12 000 är strandade i staden Kitchanga, utom räckhåll för mat och förnödenheter på grund av oroligheter.

– Problemet för bistånds- och hjälporganisationer är att så länge det inte finns en riktig vapenvila, kan vi när som helst utsättas för bakhåll eller hamna i korseld, sade Patrick Lavandhomme, chef för Ocha i Nord-Kivu.

Kongo-Kinshasa har just hållit sina första demokratiska val på 40 år, som Joseph Kabila gick segrande ur. Förhoppningarna var att valet skulle sätta punkt för årtionden av krig och kaos. Men trots valet, och trots eldupphöravtalet från 2003 som var slutet för kriget som tog fyra miljoner liv, är östra Kongo-Kinshasa fortfarande våldshärjat.