FN lämnar övervakningsuppdraget i Syrien
Chefen för FN:s observatörer i Syrien, generalmajor Robert Mood, vid en presskonferens i huvudstaden Damaskus den 15 juni 2012. Mood sade att den eskalerande blodsutgjutelsen i Syrien har gjort det för farligt för observatörerna att fortsätta med sitt uppdrag. (Foto: /AFP/GettyImages)


FN:s övervakning av våldet i Syrien har avbrutits på grund av det ökade våldet. Chefen för observatörerna, generalmajor Robert Mood, säger att konfliktens natur utgör en stor risk för de obeväpnade observatörerna.

Förra veckan blev en grupp observatörer omringade och beskjutna av milisen när de försökte komma in i staden Haffa i västra Syrien. När de återvände på fredagen berättade de att staden stank av döda kroppar.

”Våldet har intensifierats från båda parter de senaste tio dagarna med förluster för båda sidorna och betydande risker för våra observatörer”, säger generalmajor Mood, i ett uttalande.

Den syriska befolkningen lider och på vissa platser har civila blivit instängda av den pågående krigföringen.

Observationsuppdraget har etablerat sig som folkets röst som ska säkerställa att det syriska folkets lidande blir erkänt och åtgärdat.

”Men det upptrappade våldet begränsar vår förmåga att observera, kontrollera, rapportera och bistå i lokal dialog och stabilitetsprojekt.”

FN har 298 militära observatörer och 112 civila som är i Syrien för att övervaka att den fredsplan i sex punkter som förhandlats fram av FN och Arabförbundet införs.

Generalmajor Mood sade att upphävandet av övervakningen skulle ses över dagligen. Han ska rapportera till FN:s säkerhetsråd på måndag eller tisdag, rapporterade Reuters.

FN uppskattar att 10 000 civila har dödats sedan våldet bröt ut i Syrien för 14 månader sedan.

På lördagen uppmanade den brittiska gruppen Syrien Observatory For Human Rights FN att göra en insats mot bombardemanget av Homs.

Över 1000 familjer, många av dem kvinnor och barn, är strandsatta i det ständigt beskjutna området. De måste evakueras från skottlinjen omedelbart, sades det i uttalandet.

En talesman för det franska utrikesministeriet beskriver den senaste tidens våld i Homs som oacceptabelt.

”Förr eller senare måste säkerhetsrådet ta konsekvenserna”, sade han till Reuters.

Översatt från engelska.