FN kräver opartisk utredning av sjukhusbombningen i Afghanistan
FN kräver en öppen utredningen om vem som bär ansvaret för flyganfallet mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz, Afghanistan. (Foto: Shah Marai/AFP/Getty Image)


Flyganfallet mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz den 3 oktober, fördöms starkt i en rad uttalanden av FN. Nu kräver man en öppen och oberoende utredning.

I lördagens flyganfall mot sjukhuset dödades ett tjugotal patienter, personal och civila. Sjukhuset är det enda i Kunduz men Läkare utan gränser bestämde ändå att lämna staden efter attacken. Enligt internationell lag ska sjukhus och sjukhuspersonal vara skyddade mot attacker.

Flera FN-företrädare har uttalat sig om attacken. Särskilda sändebudet i Afghanistan, Nicholas Hayson, betonade i ett uttalande den 5 oktober vikten av en opartisk utredning av sjukhusbombningen i Kunduz. Generalsekreterare Ban Ki-moon har tidigare fördömt attacken, och högkommissarien för mänskliga rättigheter, Ra’ad Zeid Al Hussein har också krävt en opartisk och oberoende utredning.

Enligt ett uttalande från FN har Läkare utan gränser sagt att regeringsvänliga styrkor kände till exakt var sjukhuset låg. Även om sjukhuset inte var målet så fortsatte flyganfallen en halvtimme efter att de informerats om att ett sjukhus blivit träffat,

Från FN:s högkommissariat sägs att en talesman från USA har rapporterats säga att amerikanska flygplan utförde flyganfall vid tiden för sjukhusbombningen.

Det råder mycket svåra förhållanden i Kunduz, och flyganfallet har ytterligare förvärrat situationen, förklarar Hayson i en intervju med FN Radio. Han berättar att det råder brist på vatten och el i många delar av staden. Folk har varit utan mat, och priset på livsmedel har ökat dramatiskt.

Läget har förbättrats något sedan säkerhetsstyrkorna fått mer kontroll över en större del av staden, men sporadiska strider pågår fortfarande i utkanterna.