FN-grupper står upp för advokat Gao Zhisheng
Demonstranter i Hongkong den 17 juni 2009 krävde att den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng ska släppas fri. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen har begått brott mot internationell lag genom att godtyckligt frihetsberöva människorättsadvokaten Gao Zhisheng, enligt ett uttalande från FN, som dessutom kräver att Gao släpps fri.

FN brukar vanligtvis gå försiktigt tillväga, men nu har experter i olika arbetsgrupper gått ut och fördömt den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhishengs hemliga frihetsberövande. Han dömdes nyligen till tre års fängelse, men har redan varit fängslad eller i husarrest i nästan fem år.

“Det är oroväckande att Gao fortfarande sitter godtyckligt fängslad. Hans frihetsberövande under åren har lett till olika människorättskränkningar, inklusive den grundläggande rättigheten till en rättvis rättegång. Jag vädjar till myndigheterna att de frisläpper Gao”, sade El Hadji Malick Sow, ordförande och rapportör i FN:s arbetsgrupp om godtyckligt frihetsberövande, enligt ett pressmeddelande.

Sows arbetsgrupp sade redan 2010 att det inte fanns någon laglig grund bakom Gaos frihetsberörvande.

Gao Zhisheng fick en treårig villkorlig dom i december 2006 för sin aktivism och som försvarsadvokat åt förföljda religiösa grupper, däribland Falun Gong-utövare, för vilka han skrev brev till centralledningen i regeringen. Han hade gjort en egen undersökning av förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. Och han hade ”med ett darrande hjärta och en darrande penna” detaljerat skrivit ned sina slutsatser, där han också beskrev upprepad och omfattande tortyr.

“Bland den hemskaste och brutala tortyren och de mest omoraliska handlingarna som regeringen har gjort mot sitt folk och det som verkligen chockerade mig mest, var de obscena och rutinmässiga angreppen mot kvinnornas genitala organ av 610-Byrån och polisen”, skrev han.

”Nästan varenda kvinnas genitala organ och bröst eller varje mans genitala organ blev utsatta för sexuella övergrepp på de mest vulgära sätten under den brutala förföljelsen.”

Sedan början av 2006 har Gao regelbundet kidnappats, misshandlats och torterats av säkerhetsvakter samtidigt som hans familj sattes under bevakning. I början av 2009 ”försvann” han helt och hållet och sattes i fängelseförvar där han utsattes för mer tortyr. Detta upphörde en kort period i april 2010 innan han försvann igen.

Hans femåriga skyddstillsyn skulle upphöra den 22 december i år. Men kinesiska myndigheter hävdade att han hade misskött sig och borde dömas till tre års fängelse, vilket var detsamma som det ursprungliga straffet.

Men fortfarande har man inte hört något från Gao.

”Gao borde inte under några som helst omständigheter utsättas för förföljelse, inklusive godtyckligt fängslande som syftar att hindra honom från att utöva sin lagliga rätt till yttrandefrihet som en advokat för mänskliga rättigheter”, sade Frank La Rue, specialrapportör i gruppen som står upp för skydd av åsikts- och yttrandefrihet inom FN.

Margaret Sekaggya, som arbetar i gruppen för människorättsadvokaternas situation, tillade:

”Staterna bör garantera en gynnsam arbetsmiljö för människorättsförsvarare, fri från förföljelse och rättsliga trakasserier.”

Översatt från engelska.