FN ger livsmedelshjälp till Centralafrikanska republiken
Hälften av befolkningen i det konfliktdrabbade Centralafrikanska republiken är i stort behov av hjälp från FN:s livsmedelsprogram WFP. (Foto: Evan Schneider /UN Photo via Getty Images)


Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder. Väpnade grupper hotar huvudstaden Bangui i det krigshärjade landet där över hälften av befolkningen, cirka 2,7 miljoner människor, är akut i behov av hjälp, skriver FN i en rapport.

Trots att säkerhetsförhållandena har försämrats och internationella biståndskontor plundrades i slutet av september, fortsätter FN:s matprogram, (WFP) att försöka nå ut med hjälpen till den svältande befolkningen. Häromdagen meddelade WFP att man nått fram till 30 000 nya internflyktingar i desperat behov av mat.

Enligt WFP har närmare 900 000 människor fördrivits inom landet eller lever som flyktingar i grannländerna sedan konflikten bröt ut 2013. WFP och deras samarbetspartners behöver nu 21 miljoner dollar för att hjälpa 1,2 miljoner människor i de värst konflikt- och hungersdrabbade områdena till årets slut.

Bara de senaste dagarna har 40 000 människor tvingats fly från sina hem, säger Bienvenu Djossa, FN:s landschef för Centralafrikanska republiken.

– Situationen är fortfarande spänd och svårbemästrad men WFP har de senaste dagarna nått de människor som har varit i störst behov av hjälp. De som varit avskurna från hjälp en tid och lever under svåra förhållanden i ett tjugotal flyktingläger, sade Djossa.