FN-chefens bön för världen
FN-chefen Ban Ki-moon på besök i botaniska trädgåden vid Emilio Goeldimuseet i Amazonas, Brasilien den 13 november 2007. Bans rundresa i Sydamerika och Antarktis är en förberedelse för ett toppmöte i Bali i december med syfte att samla alla länder kring ett nytt klimatavtal när Kyotoavtalet löper ut 2012. (Foto: AFP/Mauricio Lima)


Mitt i Amazonasdjungeln på en rundresa för att på egen hand beskåda effekterna av den globala uppvärmningen passade generalsekreterare Ban Ki-moon den 13 november på att skicka en hälsning till FN:s årliga gudstjänst i New York.

– Det är utan tvivel så att framgång i kampen mot klimatförändringen är svår att tänka sig utan insatser och energi från troende, sade generalsekreterare Ban i ett meddelande.

FN-chefen har under sitt besök i Argentina, Chile och Antarktis sett hur miljöförstöring och klimatförändring påverkat jorden och människan.

I Punta Arenas, den sydligaste staden i Sydamerika, nära det omtalade ozonhålet i jordens atmosfär, såg han hur barnen måste ta på sig skyddskläder mot ultraviolett strålning.

– Det finns dagar när föräldrarna inte tillåter barnen att leka utomhus eller gå till skolan, berättade han i meddelandet.

På ön King George utanför Antarktis har isen börjat spricka upp. Forskare har varnat för att havsnivån kan stiga katastrofalt om all is i Antarktis skulle smälta.

Att vända på trenden har blivit den kritiska uppmaningen i vår tid, sade Ban Ki-moon. Han vädjade till alla troende att inspirera människor runtom i världen att vara ”bättre uppassare för vår planet”.

– Ni kan vägleda dem till sundare och mer hållbara livsstilar, att bevara mer och kräva mindre. Och ni kan förstärka den övertygelsen, som är fundamental i alla religioner, att vi har en helig skyldighet att lämna världen som en bättre plats för dem som kommer efter, tillade generalsekreteraren Ban.