FN: Båtolyckan utanför Libyens kust den värsta någonsin
Den tunisiske skepparen Mohammed Ali Malek (t. vänster) står på däck på den italienska kustbevakningens fartyg Gregoretti som transporterade de 27 överlevande från skeppsbrottet i Medelhavet till Catania, Italien, den 20 april 2015. Den tunisiske skepparen greps och misstänks för ha orsakat olyckan. Hans syriska besättningsmedlem Mahmud Bikhit greps också. (Foto: Tullio M. Puglia / Getty Images)


FN:s flyktingkommissariat sade på tisdagen 21 april att troligen har mer än 800 människor drunknat i båtolyckan i lördags utanför Libyens kustområde, vilket gör den till värsta sådana olyckan någonsin i Medelhavet.

Talesmannen Adrian Edwards sade enligt nyhetsbyrån AP att mer än 800 dött, ”vilket gör detta till den dödligaste incidenten i Medelhavet som vi har registrerat”.

En talesman för FN:s högkommissarie för flyktingar sade att man har intervjuat de flesta av de 27 överlevare.

Edwards säger att 350 av migranterna tros ha varit eritreaner. Resten var migranter från Syrien, Somalia, Sierra Leone, Mali, Senegal, Gambia, Elfenbenskusten, Etiopien och Bangladesh.

Han sade att omkring 1 300 migranter har drunknat i Medelhavet i april, vilket höjer antalet döda i år till minst 1 776.

Italienska åklagare säger enligt The Telegraph att de har gripit två misstänkta smugglare bland de 27 överlevande som steg av båten på den sicilianska hamnen i Catania.

Den ena är en tunisisk man som misstänks ha varit kapten i båten som sjönk. Den andre mannen beskrivits som syrisk och sägs vara en medlem av besättningen, enligt tjänstemän, skriver The Telegraph.

De två påstådda smugglarna kommer sannolikt att åtalas för flera dråp, att ha orsakat ett skeppsbrott och medhjälp till människohandel.

Åklagare i Sicilien säger enligt AP, att två saker misstänks ha orsakat att båten kantrade.

I ett uttalande på tisdag, sade Catanias åklagare att kaptenen, den 27-årige tunisiske Mohammed Ali Malek, felaktigt rammade båten in i den portugisisk flaggade handelsfartygen som hade kommit till undsättning. Åklagarna har också sagt att migranterna själva förvärrade saken genom att skifta positioner på båten, som redan var ur balans på grund av kollisionen.

Båten färdades från den libyska hamnen i Zuwara och var på väg till Italien, med migranter, däribland syrier som flyr undan landets inbördeskrig.