FN antog resolution för att stoppa avrättningarna i Iran
Mamman (höger) till Abdolah Hosseinzadeh, som mördades 2007, tar bort snaran med hjälp av sin man, runt halsen på Balal, som dödade hennes son. Han skulle avrättas med hängning i staden Noshahr, norra Iran, den 15 april 2014. Hon skonade livet på hennes sons mördare. De dramatiska händelserna följde på sällsynt offentlig kampanj för att rädda livet på Balal, som vid 19 års ålder dödade en annan ung man, Abdollah Hosseinzadeh, i ett gatuslagsmål med en kniv 2007. (Foto: Arash Khamooshi / AFP / Getty Images)


FN:s kommitté för mänskliga rättigheter antog en resolution på tisdagen som uttrycker djup oro över kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran, däribland en ”oroväckande hög frekvens” av användningen av dödsstraffet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Stöd kom från 78 medlemsländer, varav 35 länder röstade nej och 69 avstod från att rösta. Flera länder har också motsatt sig att man riktar in sig på en specifik nation.

Avrättningarna i Iran näst högsta i världen

Resolutionen som utarbetats av Kanada, bygger på en färsk rapport från FN:s särskilda utredare för mänskliga rättigheter, Ahmed Shaheed.  I rapporten påpekas att Iran inte har tillåtit en utredare att besöka landet sedan 2005.

Irans representant protesterade att resolutionen inte erkänner de ”positiva utvecklingarna” sedan president Hassan Rouhani tog makten 2013.

FN:s särskilda utredare, Ahmed Shaheed, talade i oktober ut mot avrättningarna i Iran, som är de näst högsta i världen. Enligt Shaheed har Iran avrättat åtta ungdomar under det senaste året.

Han grundar sina rapporter på samtal med dussintals människor, både inom och utom landet, och det kan vara farligt för någon som talar med honom, sade han, enligt AP.

Iran uppmanas att stoppa övergrepp

I resolutionen som nu går till generalförsamlingen, uppmanas Iran att sätta stopp för en rad övergrepp, inklusive tortyr, könsdiskriminering och attacker mot aktivister och journalister.

Den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi sade i ett uttalande enligt AP att resolutionen ”inte lämnar någon tvivel om att den skrämmande historien av kränkningar mot mänskliga rättigheter under mullornas regim måste hänskjutas till säkerhetsrådet för att anta bindande straffåtgärder”.

Den USA-baserade gruppen Impact Iran sade i ett separat uttalande: ”Mer måste göras för att hålla Iran ansvarigt för dess brott mot mänskliga rättigheter.”