Flyktingflödet stoppas upp vid gränsen till Slovenien
40 000 flyktingars har korsat gränsen mellan Serbien och Kroatien senaste veckan Sedan länderna längs den västra Balkanrutten börjat begränsa insläppet av flyktingar har en propp bildats.(Foto: David Ramos/Getty Images)


Sedan Ungern stängde sin gräns natten till lördag håller det på att bildas en ny flaskhals på den västra Balkanrutten.

Strömmen av flyktingar måste nu ta vägen från Kroatien genom Slovenien, som bara tänker ta emot 2 500 flyktingar per dag. Detta i sin tur tvingar Kroatien att ransonera flyktingarna från Serbien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

UNHCR:s talesperson Melita Sunjic säger att det är som en stor flod av människor och om flödet stoppas blir det översvämning någonstans.

Vid den serbisk-kroatiska gränsen börjar det bli besvärligt i kylan och regnet. Bråk mellan olika grupper uppstod på morgonen efter en natt i regn och kyla.

– Vi saknar mat, filtar, vi saknar allt, säger Sunjic.

Österrike har begränsat sitt intag till 1 500 och det här skapar problem längs hela flyktvägen. Vid gränsen mellan Kroatien och Slovenien ges kvinnor och barn prioritet, och båda länderna säger att man kommer att hålla gränserna öppna så länge som Tyskland och Österrike gör detsamma, rapporterar SR.