Flygkrasch i Iran
IRAN, Teheran: Medlemmar från det iranska revolutionära gardet inspekterar platsen för flygplansolyckan av ett militärt plan på Mehrabads flygplats i Teheran den 27 november 2006. Den iranska polisen säger att alla 39 personer ombord dödades inklusive 30 medlemmar av det revolutionära gardet. Olyckan orsakades av ”motorfel och ändrad riktning från landningsbanan.” De ursprungligen tre överlevande personerna dog på väg till sjukhuset. AFP PHOTO/STR


36 personer omkom och två skadades när ett iranskt militärplan kraschade vid Teherans flygplats Merhabad i dag. Flygplanet av typ Antonov-74 tillhörde Irans revolutionsgarde och kraschade strax efter starten från flygplatsen.

Flygplanet av typ Antonov-74 tillhör Irans revolutionsgarde som bekräftade uppgifterna i ett pressmeddelande och sade att de två skadade förts till sjukhus.

Det rysktillverkade planet kraschade strax efter starten från flygplatsen. Det var på väg mot Shiraz söder om Teheran.

Flygplatsen i Irans huvudstad används för både militär och civil lufttrafik.

Enligt internationella flygexperter har det iranska flyget drabbats av många olyckor de senaste fem årtiondena, många av dem med rysktillverkade plan.

Amerikanska sanktioner mot Iran har därtill förhindrat landet från att köpa nya flygplan eller reservdelar från västvärlden.

I januari störtade ett annat militärplan om minst elva människor omkom. I december förra året kraschade ytterligare ett militärt plan i ett bostadshus i Teheran och dödade 94 personer ombord och minst 22 på marken.

Den senaste civila flygolyckan inträffade i september då ett passagerarplan fattade eld efter landning i nordöstra Mashhad och dödade 28 människor.