Flygbolag undersöker koppling mellan hörlurar och kinesiskt tvångsarbetsläger
Fångar går bredvid en poliseskort under en öppen dag på ett fängelse i Nanjing, 2005. Västerländska företag har nyligen inlett utredningar angående påståenden om att hörlurar och annan elektronik som de köpt var tillverkade i ett kinesiskt tvångsarbetsläger. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Två multinationella företag, ett svenskt och ett amerikanskt, samt ett australiensiskt flygbolag, undersöker påståenden om att de ska ha köpt in hörlurar och andra komponenter som tillverkats av kinesiska fångar i tvångsarbetsläger.

Australiensiska flygbolaget Qantas, svenska tillverkningsföretaget Electrolux och amerikanska storföretaget Emerson har startat utredningar efter att ha blivit utfrågade av tidningen Australian Financial Review.

Fångar i Dongguan-fängelset i Guangdongprovinsen sade att de tillverkade engångshörlurar till Qantas, British Airways och Emirates såväl som elektriska komponenter till ett lokalt företag som är underleverantör till Electrolux och Emerson, enligt tidningen.

Nyzeeländaren Danny Cancian satt fyra år i Dongguan för dråp efter att ha sparkat en man som senare dog av hjärnblödning. Enligt honom är det ”en väldigt grym miljö” i fängelset. Om fångarna inte levde upp till produktionsmålet, kunde de ”föras ut och elchockas”, berättade han för Australian Financial Review. ”Man vaknar upp varje morgon och funderar på om man kommer att överleva dagen.”

Cancian sade att fångarna hade en månadslön på 8 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) och fick jobba mer än 70 timmar i veckan.

Kinesiska företaget Dongguan City Joystar Electronic använder sig av arbetsläger för att säkra produktionen vid stora orderingångar, berättade en representant till Australian Financial Review. Man tillverkade 300 000 hörlurar till Qantas i början av förra året som levererades till Qantas underleverantör, det vietnamesiska företaget Airphonics.

Qantas har tillfälligt stoppat affärerna med Airphonics, samtidigt som man undersöker om anklagelserna är sanna. Det att man både använder sig av tvångsarbete och samarbetar med tredjepartsföretaget kopplat till Dongguan, går emot Quantas riktlinjer enligt en talesperson som citerades av AFP.

Översatt från engelska.