Flottan omplacerar sina fartyg på grund av strålningen
I denna pressbild från US Navy lyfter en HH-60H Sea Hawk-helikopter, som tilldelats Black Knights of Helicopter Anti-Submarine Squadron (HS) 4, från flygdäcket på hangarfartyget USS Ronald Reagan (CVN 76) under hjälpinsatserna vid jordbävningen och tsunamin den 13 mars 2011 i Stilla havet. (Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Anthony W. Johnson/U.S. Navy via Getty Images)


Amerikanska marinofficerare sade på tisdagen att ankommande krigsfartyg kommer att positionera sig på västkusten av ön Honshu i stället för på östkusten, rapporterade Reuters.

Militären sade att låga nivåer av strålning och kontamination beaktades vid deras beslut och tillade att orsaken var ”radioaktiva ämnens spridning i luften som frigjordes från kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi”, enligt ett uttalande.

Det har funnits risker i marinens uppdrag att försöka hjälpa japanska invånare efter det massiva 9,0-Jordskalvet som drabbade landet i fredags. Jordbävningarna utlöste en rad explosioner i kärnreaktorer som nu avger radioaktiva föroreningar.

– Fartyget var på en manöver till sjöss cirka 100 sjömil nordost om kraftverket vid tidpunkten för upptäckten av föroreningarna, sade marinen.

– Som en säkerhetsåtgärd har fartyg som bedriver katastrofinsatser i området flyttat ut från platsens medvindsriktning för att bedöma situationen och avgöra vilka nödvändiga åtgärder är lämpliga att vidta, sade militären.

Fox News rapporterade mer specifikt att marinen upptäckte strålning vid Yokosuka- och Atsugibaser 200 sjömil från Japans kärnkraftverk. Fox noterade att vissa besättningsmedlemmar har utsatts för mindre mängder av strålning och de har tagit kaliumjodpiller.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/53030/