Flickor i Jemen kämpar mot barnäktenskap
Flickorna Nujood Ali (till vänster i bild) och Arwa, poserar för kameran. De firar sina skilsmässor som domstolen i Jemen beviljat dem. (Khaled Fazaa/AFP/Getty Images)


Efter månader av misshandel, med en man som slog och våldtog henne, hade Nujood Ali fått nog och tog ensam en taxi till domstolen i Yemen för att begära skilsmässa.

Hon var bara 10 år.

Nujood var den första av tre barnbrudar som de senaste månaderna beviljats skilsmässa i det stränga arablandet.

Deras berättelser har satt igång en kampanj emot barnäktenskap i landet, vilket mer och mer ses som ett resultat av fattigdom och familjers oförmåga att ta hand om sina barn.

Flickor i Jemen tas tidigt ur
skolan och tvingas till barnafödande innan deras kroppar är mogna.

Genomsnittsåldern för giftermål på landsbygden i Yemen är mellan 12 och 13 år, visar en undersökning som utförts av forskare vid universitetet i Sana. Landet, som är beläget på arabiska halvöns södra delar, har en av världens högsta siffror på dödsfall vid förlossning.

Barnäktenskapen ses som en moralisk skandal men traditionen har stått i vägen för en förändring.

Nujoods äktenskapshistoria började i februari i år. Hennes pappa tog henne med sig till Jemen huvudstad Sana för att gifta bort henne med en 30-årig man.

Vid nio års ålder, den första natten i äktenskapet, våldtog mannen henne. Senare började han slå henne.

Hennes pappa, som är en fattig gatusopare, hade trott att hon skulle få det bättre om hon gifte sig som ung. Han ville inte att hon skulle gå samma öde till mötes som hennes systrar, vilka kidnappats för tvångsäktenskap i tonåren.

Flickan klagade regelbundet
för familjen men de sade att de inte kunde göra någonting angående giftermålet eftersom en skilsmässa skulle dra skam över familjen. Till slut rådde hennes farbror henne att gå till domstol.

Det var i början av april som Nujood gick ut och stoppade en taxi på gatan. När hon anlände till rättssalen hade förfarandena avslutats för dagen, men istället för att skicka tillbaka henne till misshandeln där hemma fick hon följa med en domare till hennes hem för att tillbringa natten i trygghet. Flickans make och pappa arresterades samma kväll för att garantera att de skulle närvara i rätten nästa dag.

Hennes skilsmässoansökan beviljades utan omsvep påföljande dag.

Sedan dess har hon blivit
den växande kampanjen emot barnäktenskapens ansikte. Månaden därpå fick hon sällskap av nioåriga Arwa Abdu Muhammed Ali, vars levnadsöde kom i ljuset efter att hon sprungit till ett närliggande sjukhus och berättat att mannen hon var gift med hade slagit och våldtagit henne de senaste åtta månaderna.

1992 infördes en åldersgräns på 15 år för äktenskap i Jemen. Men 1998 reviderades lagen och regeringen beslöt att flickor skulle ses som giftasmogna tidigare, men att de inte fick flytta in till männen som äktat dem förrän de nått en ålder vid vilken de ansågs vara ”sexuellt mogna”.

I juli firades flickornas återvändo på en presskonferens som anordnats av människorättsaktivister och journalister som jobbar för avskaffande av barnäktenskapen.

– Vi firar att flickorna
har fått sin barndom tillbaka, att de återvänt till sina leksaker, lekar och leenden. De kidnappades men nu är de fria, sade lagstiftaren Abdul Bari Dughaish som är engagerad i frågan på regeringsnivå.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/child-brides-fight-for-rights-2897.html