Flickor fick klä av sig nakna inför invigningen
Enligt den statsstyrda median tvingades flickor såsom dem på bilden, vilka deltog i ett nummer kallat "leende ansikten", klä av sig nakna för att mätas innan de kunde få jobbet som invigningsdansare. Efter sex månaders träning syntes de i tre minuter. (Oliver Morin/AFP/Getty Images)


Minst 400 flickor fick klä av sig nakna för att deras kroppar skulle mätas innan de valdes ut till den olympiska invigningsceremonin. Detta rapporterade Beijing News den 15 augusti.

Med titeln ”Vitklädda flickor som bär vattenflaskor för idrottarna” beskriver artikeln i detalj den hårda träning som tusentals unga flickor gick igenom innan de fick synas under invigningen.

Beijing News är grundat och styrs av Guangming Daily, en statsstyrd kinesisk media.

Urvalsprocessen började i september förra året. Tusentals flickor från universitet och dansskolor i Peking registrerades som kandidater. De skulle vara 166 cm långa, energiska och ”se bra ut”, enligt artikeln.

Flickor kortare än 166 cm blev diskvalificerade. Det krävdes att de som blev kvar skulle lära sig gå som modeller.

Enligt rapporten skulle flickorna upprätthålla leenden under ”långa perioder” på ”ett naturligt sätt” framför kameror; de som inte passade för kameran togs bort.

I december informerades kandidaterna om att det skulle bli ett strängare urval för dem som skulle bli de ”vitklädda flickorna”. Urvalet skulle baseras på deras kroppsmått. Flickorna ska enligt artikeln ha samlats i ett rum, tagit av sig kläderna och blivit mätta i tur och ordning.

Slutligen valdes 400 flickor ut till elitgruppen.

Vid invigningsceremonin deltog de i numret ”leende ansikten”. Efter sex månaders träning syntes de under ceremonin i tre minuter.

Efter invigningen var det tänkt att de skulle ”hoppa livligt” på stället i två timmar, det längsta uppträdandet under kvällen, då de välkomnade idrottarna. De fick lära sig fem danser vilka de utförde en efter en.

Andra rapporter menar att de själva verket dansade och välkomnade idrottarna i tre timmar och att minst en av dansarna svimmade av utmattning och fick bäras ut.

– Vi vill dansa tills den sista personen i publiken har gått och bara då går vi härifrån, sade Zhang Fan, 20 år, från Pekings jordbruksuniversitet. Hon förklarade att de över 90 flickorna från hennes universitet som deltog fick dispens från tentorna under två terminer.

Zhang berättade att hon började känna sig som en leende docka efter att sedan i mitten av april ha tränat intensivt varje dag från klockan sex på morgonen till sju på kvällen.

Artikeln avslöjar även att det var strikta krav för vattenflaskorna som bars på höfterna: de var endast till för idrottarna och flickorna fick inte själva dricka från dem.

En del kinesiska bloggare har reagerat med avsky på att flickorna fått klä av sig nakna för att få sina kroppar mätta. ”Under ett sådant system är en människa inte en människa”, skriver en bloggare.

”Detta visar tydligt att ledarna i detta land lider av avvikande psykiska problem”, kommenterade en annan.

Enligt artikeln kallas ”de vitklädda flickorna” den 15 augusti återigen in för träning inför de kommande paralympiska spelen.