Flera tusen arbetare i Jilin skadade av giftig gas


Tusentals arbetare från Jilin Chemical Fiber Co. Ltd. (JCF) misstänks ha blivit förgiftade av gas från Jilin Connell Chemical Corporation sedan slutet av april.

Från och med den 13 maj har närmare 1 000 personer tagits in på sjukhus varje dag för behandling. Arbetarna lider av symptom som yrsel, kräkningar, känselbortfall och torr hals.

De lokala myndigheterna avfärdar emellertid saken och hänvisar till det kinesiska hälsoministeriet som hävdar att det handlar om en utbredd ”psykisk åkomma”.

Jilins kommunledning har även kommenderat ut omkring 600 poliser för att hindra anställda vid JCF från att protestera mot den så kallade ”psykiska åkomman”.

Enligt uppgifter från Mingpao News i Hongkong har en släkting till en drabbad arbetare berättat att gasen inte kännetecknats av någon särskild lukt och att den var svår att beskriva tydligt. En patient sade: ”Gasen är i det närmaste färglös och smaklös. Om du känner av smaken så är det ute med dig. Hur luktar den? Utsätts du för den så blir du sjuk när du känner av lukten. Det är en slags sötaktig doft.”

En läkare från Jilin Chemical Fiber Hospital berättade för Epoch Times att arbetare från JCF har sökt upp sjukhuset med anledning av gasförgiftningen ända sedan den 20 april. Därefter har allt fler patienter kommit för att få vård. De uppvisar alla liknande symptom och har i första hand problem med nervsystemet. ”Symptomen är yrsel och känselbortfall. Patientens tunga känns domnad, de känner sig dränerade på energi och lider av en märklig sorts svaghet, de orkar knappt gå. Sjukdomen gör att patienten ansiktsfärg blir grönaktig under en period och därefter purpurfärgad, vilket påminner om allvarlig syrebrist.”

Vidare förklarade läkaren att inte bara nervsystemet hade skadats, utan även lever, njurar och hjärta och patienterna visade också upp en minskning av antalet vita blodkroppar. Han berättade att antalet patienter som kom till sjukhuset nådde en topp runt den 7 maj.

”Omkring 1 000 personer, eller åtminstone 700 varje dag, har kommit för att få sprutor. En del kommer inte till sjukhuset utan stannar hemma. De har antagligen inga särskilda symptom för stunden. Mellan 300 och 400 patienter är allvarligt sjuka i staden” fortsätter han.

Läkaren berättade till sist att patienter med lindrigare symptom behandlas på Jilin Chemical Fiber Hospital, men att de allvarligare sjuka måste stanna på sjukhuset i Jilin.

Jilin Connell Chemical Corp tillhör Connell Group, som även äger Jilin Connell Pharmaceutical Corp. Det påstås att gruppen har kontakter inom regeringen och att det är orsaken till att de lokala myndigheterna pressas så hårt att kontrollera situation.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16848/