Flera svenska skådespelare gör film i Hollywood
Lena Endre under en filmfestival i Cannes år 2000. (Foto: Gerard Julien/AFP)


De kommande åren kommer vi att få se mycket svenskt i amerikanska filmer. Hollywood har redan ett gäng kända svenska skådespelare, exempelvis Peter Stormare, Stellan Skarsgård och Lena Olin.

Det är tack vare millenium-trilogin som vi kommer att se mer svenskt. Noomi Rapace, Mikael Nyqvist och Lena Endre, som har huvudrollerna i filmerna, kommer inom de närmaste åren att synas i amerikanska storfilmer.

Just nu ligger den amerikanska versionen av ”Män som hatar kvinnor” i slutstadiet av produktionen. Inga av de ovanstående skådespelarna är med i den amerikanska versionen. I rollerna ser vi istället bland annat Daniel Craig, mest känd från de senaste två Bondfilmerna, och Stellan Skarsgård. Så vi får i alla fall se en svensk i den amerikanska versionen, som har titeln ”The Girl with the Dragon Tattoo”.

Amerikanerna har inte ändrat mycket från den svenska versionen; filmen spelades in i Sverige och utspelas även här. De enda större skillnaderna är skådespelarna och språket. Filmen beräknas ha Sverigepremiär den 21 december.

Lena Endre är klar för en roll i Paul Thomas Andersons nya film ”The Master”, som beräknas ha premiär 2013. Anderson är känd för filmer som ”Magnolia” och ”There Will Be Blood”. Endre kommer bland annat att spela mot Joaquin Phoenix, Amy Adams och Philip Seymor Hoffman.

Michael Nyqvist kommer att spela i två Hollywoodproduktioner. Den första heter ”Abduction”. Taylor Lautner, mest känd från ” The Twilight Saga”, har huvudrollen i filmen. Filmen har Sverigepremiär den 30 september. Den andra filmen han medverkar i är den fjärde Mission Impossible-filmen där Nyqvist får möta den välkände skådespelaren Tom Cruise. Filmen har Sverigepremiär den 27 januari nästa år. Nyqvist sällar sig till skaran av utländska skådespelare som får spela skurkar i Hollywood, då han spelar detta i båda filmerna.