Flera smittade av fågelinfluensa har aldrig haft kontakt med fjäderfän
En försäljare av hönsfåglar på en marknad i Peking. (Foto: AFP/Frederic Brown)


Nya uppgifter som bekräftats av WHO uppger att 40 procent av de som smittats av den nya fågelinfluensan H7N9, inte har haft någon kontakt med fjäderfän. Smittskyddsmyndigheter i hela världen följer noga utvecklingen i Kina. Inga resevarningar har utfärdats men svenska smittskyddsmyndigheten, SMI, rekommenderar resenärer till Kina att undvika komma i kontakt med fåglar.

Enligt Zen Guang, chef och vetenskapligt ansvarig på Kinas epidemiologiska kontrollcenter (CDPCC) har 40 procent av de som smittats av den nya fågelinfluensan H7N9, inte haft kontakt med fjäderfän. Uppgifterna har bekräftats av WHO, rapporterar Ekot.

Det kan handla om flera smittkällor tror Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet,

”Det kan röra sig om andra fågelarter, det här måste kineserna nu försöka få svar på”, sade han till Ekot.

Zen Guang kan inte förstå hur människor kan ha smittats utan att ha varit i kontakt med fjäderfän, ”Det är ett mysterium” kommenterar han i Beijing News.

Enligt de kinesiska myndigheterna finns inga tecken på att influensan smittar mellan människor.

Det finns dock kinesiska medicinska experter som befarar att viruset har egenskaper som gör att det kan föras vidare mellan människor, vilket Epoch Times tidigare har rapporterat.

I både Shanghai, Peking och andra delar av Kina har flera fall av den allvarliga influensan påträffats.

Av de fler än 77 personer som insjuknat har 16 avlidit.

SMI har kommit med rekommendationer till de som bor i eller besöker Kina. På sin hemsida får de rådet att undvika besök på marknader där man säljer levande fåglar.

SMI anser att deras råd är generella och bör ständigt gälla eftersom marknadsplatser, där människor och djur vistas, också kan utgöra en grogrund för smitta.

”Nya influensavirus, olika former av fågelinfluensa och andra sjukdomar som kan spridas mellan människor och djur uppstår och sprids lättare i marknadsmiljöer med levande djur”, kan man läsa på myndighetens hemsida.

Enligt SMI har den svenska sjukvården redan rutiner för hur man hanterar den här typen av allvarliga influensafall och myndigheten kan vara sjukvården behjälplig när det gäller diagnostisering av det nya viruset.

Smittskyddsinstitutets råd till de som besöker eller bor i Kina

  • Undvik att besöka marknader med levande fjäderfä eller andra djur, så kallade ”wet markets”.
  • Undvik kontakt med avföring från fåglar eller andra djur.
  • Undvik direkt kontakt med obehandlade fågelfjädrar och andra produkter från djur.
  • Försök att tillämpa en god handhygien och använd handsprit.