Flera fall av mjältbrand i Europa och Kina
Bilden visar en veterinärundersökning av boskap på en marknad I Dhaka, Bangladesh i september 2010 . Då var det ett stort utbrott av sjukdomen och mer än 500 personer insjuknade. (Foto: AFP/ Munir uz Zaman)


Åtta fall av mjältbrand varav tre dödsfall har rapporterats från Europa. Samtliga personer var heroinmissbrukare. Även i Kina har dussintals personer insjuknat i mjältbrand, troligtvis har smittan överförts från kor.

Mjältbrandsfallen har sedan juni rapporterats från Frankrike, Danmark, Skottland, Tyskland och nyligen insjuknade en person i England.

En internationell utredning pågår kring sambanden mellan fallen.

Enligt Smittskyddsinstitutet finns beredskap för provtagningsanalyser av mjältbrandsbakterier hos människor och miljö.

Även Socialstyrelsen, polis och tull har beredskap.

Mjältbrand smittar inte mellan människor och situationen utgör därför ingen risk för allmänheten, enligt Smittskyddsinstitutet.

Från Kina har det nyligen rapporterats om fall av mjältbrand. I två provinser har flera dussin människor behandlats och en by i östra Kina, Ganmazhen i Lianyungang, Jiangsuprovinsen, har satts i karantän och smittade personer är isolerade på ett närbeläget sjukhus.

En person från byn Ganmazhen berättade för en Epoch Times-reporter på plats att de flesta av de smittade är kvinnor. Enligt bybon är det sjuka kor som ska ha varit källan till utbrottet.

 

 

Fakta om mjältbrand

Mjältbrand, även kallad antrax, är en mycket allvarlig infektionssjukdom. Den förekommer framförallt hos djur, men även människor kan smittas. Bakterierna kan spridas genom luften, via smittat kött eller genom ett sår som förorenats av något som sjuka djur kommit i kontakt med.

Källa: Vårdguiden