Flera dödsfall om dagen i H1N1, hävdar kinesisk läkare
Kineser med svininfluensa får behandling på ett sjukhus i Hefei i Anhuiprovinsen i östra Kina, 25 november. Antalet infekterade patienter är så högt i Kina att en del läkare uppmanar patienterna att stanna hemma i karantän. (STR/AFP/Getty Images)


En läkare i Yulin i södra Kina sade att fyra eller fem personer dör av H1N1-influensan på hans sjukhus varje dag.

– Det förekommer dödsfall på varje sjukhus. Folk dör på morgonen, på eftermiddagen och på nätterna, sade han.

När en reporter bad läkaren från Yulin om detaljer angående offren ville han inte säga något.

– Jag vågar inte ge någon specifik information. Det är både äldre och yngre offer, sade han.

Enligt mediarapporter mörkar den kinesiska kommunistpartiet hur pass allvarlig H1N1-situationen är i landet. Läkare på många kinesiska sjukhus har fått order att inte ställa diagnosen H1N1 enligt efterforskningar av New Tang Dynasty Television (NTDTV).

I stället ska man ställa diagnosen ”säsongsinfluensa” eller ”lunginflammation” och bara H1N1-testa de verkligt allvarliga fallen.

– Vi rapporterar inte H1N1-fallen längre, vi kallar det bara för influensa. Regeringen bryr sig inte. Det finns massor av regler, som att om 10 personer dör får man bara rapportera en. Det är bara lögner allting, sade en annan läkare som ville vara anonym.

En läkare från Shandongprovinsen i östra Kina sade att ett 40-tal patienter med H1N1-symptom behandlats dagligen på hans klinik sedan september, men att man inte rapporterat ett enda fall.

Patienter med feber får höra av Yulins centrum för sjukdomskontroll att de ska stanna hemma i karantän, enligt läkare.

– Vi testade patienter förut, men nu är det för många. Centret kontrollerar inte längre de prover vi skickar dem, sade en läkare på Yulins första folksjukhus. Han sade att 90 procent av patienterna med feber troligen har H1N1.

– Vi testar inte patienter eftersom vi ändå inte kan erbjuda dem något annat än karantän i hemmet och vanliga förkylningsmediciner. Det är för många patienter. Nivå 2-sjukhus* och allting uppåt ses nu som H1N1-sjukhus.

Den som svarade på Yulins center för sjukdomskontroll lade omedelbart på luren när Epoch Times reporter presenterade sig. Trots att läkare säger att många människor dött av H1N1 har inga officiella kinesiska medier rapporterat om de höga dödstalen. Enligt Guangxi News har hälsodepartementet i Guangxi rapporterat två dödsfall i provinsens sammanlagt 14 städer mellan den 14-20 december.

Regionala hälsodepartement identifierar svåra influensafall utifrån att patienterna har feber på mellan 38,5 och 39 under mer än tre dagar i rad, som inte går ner med vanlig förkylningsmedicin och även andra symptom som svår hosta, bröstsmärtor, förvirring, kräkningar eller diarré.

En Yulin-invånare sade att nästan alla grunskolor, gymnasier och högskolor har ställt in undervisningen igen.

– Epidemin har startat igen. De flesta skolor ställde in undervisningen i två veckor. Eleverna vågar inte gå dit och ingen vågar gå ut på nätterna, det är tyst på gatorna, berättade hon.

En lärare på en engelsk skola i Yulin sade att skolan stängt i två veckor efter att tre elever och en lärare testat positivt för H1N1.

– De upptäckte att en elev hade feber så de ringde hans föräldrar och bad att han testades för H1N1. Därefter skickade centret för sjukdomskontroll folk till skolan för att testa studenterna. De som testade positivt skickade de till ett H1N1-sjukhus.

Sjukdomskontrollexperter i Guangxi sade att H1N1-epidemin blir allt intensivare och de kallaste månaderna har inte kommit än. Januari och februari är vintermånaderna i Guangxi. Många reser runt nyår och det kinesiska nyåret, vilket gör det till en nyckelperiod för att förebygga och kontrollera H1N1-epidemin.

* Sjukhus i härader och medelstora städer räknas som nivå 2. Vissa stora arbetsplatser har sina egna sjukhus och dessa räknas vanligen som nivå 2, såsom sjukhus på statliga gruv- eller oljeföretag.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27106/