Flera döda och tsunamivarning efter jordskalv i Chile
Återigen har det jordbävningsdrabbade Chile skakats av ett jordskalv. En miljon människor har evakuerats. Bilden visar folk i Concon, norväst om Santiago, som försöker ta hand om sina ägodelar efter skalvet. Foto: Vladimir Rodas /AFP/Getty Image


Ett kraftigt jordskalv som skakade Chile igår kväll krävde flera dödsoffer. Höga vågor har översvämmat kustområdena, och en Tsunamivarning har utfärdats för stora delar av Stilla Havet.

Minst fem människor dog i skalvet som skakade centrala Chile på onsdagkvällen. Skalvet uppmättes till 8,3, av USA:s geologiska institut. Det hade sitt epicentrum i havet cirka 55 kilometer väster om staden Illapel, 232 kilometer nordväst om huvudstaden Santiago. Skalvet skedde på ungefär 10 kilometers djup, klockan 19.54 lokal tid, rapporterar nyhetsbyrån BBC.

Bara några minuter senare registrerades flera kraftiga efterskalv och en miljon människor har evakuerats från kustområdena.

Stora vågor drabbade kusten

Stora vågor på 4,5 meter slog in mot kusten i området kring Coquimbo och orsakade översvämningar. I de värst drabbade områdena i centrala Chile har byggnader skadats och strömmen slagits ut.

– Det har varit hemskt och, det är mycket mörkt och vi bara hoppas att havet inte har tagit vårt hus, sade en av de evakuerade, till Reuters.

I miljonstaden Santiago skakade husen och människor rusade ut på gatorna.

Skalvet kändes så långt bort som i Buenos Aires i Argentina på Sydamerikas ostkust, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

President Michelle Bachelet, sade i ett tv-uttalande att hon planerade att resa till de värst drabbade områdena.
– Än en gång ställs vi inför ett hårt slag från naturen, sade hon.

Varningar för tsunamis runt Stilla Havet

Tsunamivarningar har också utfärdats för delar av Sydamerika, Hawaii, Kalifornien och ända bort till Franska Polynesien och Nya Zeeland.

Nya Zeeland har också varnat för ovanligt starka strömmar och oförutsedda vattenflöden, rapporterar lokala medier.

Chile är ett av världens mest jordbävningsdrabbade områden. I februari 2010 skakades centrala Chile av en jordbävning med en magnitud på 8,8, som dödade över 500 människor.