Flera döda i protesterna i Iran
Iranska supportrar till den reformistiske, besegrade presidentkandidaten Mir-Hossein Mousavi demonstrerade i Teheran den 16 juni. (Foto: Getty Images)


Trots att den besegrade presidentkandidaten Mir-Hossein Mousavi av säkerhetsskäl avrådde sina supportrar att protestera under tisdagen, fortsatte demonstrationerna i Teheran för fjärde dagen i rad, som en protest mot det påstådda valfusket.

Enligt vittnen var tisdagens protester stillsammare än föregående dagars, ett medvetet försök att skapa intryck av en fredligare demonstration. De protesterande samlades i norra Teheran och framför Irans broadcasting-byggnad.

Även supportrar till Mahmoud Ahmadinejad, som utropades som överlägsen segrare efter fredagens presidentval, mobiliserade tusentals demonstranter i Teherans centrala delar.

De statsägda medierna har bekräftat sju dödsfall i sammandrabbningarna under de pro-Mousaviska protesterna på måndagen, vilket är de första dödsfallen som bekräftats officiellt.

Hamed var en av de hundratusentals demonstranterna på måndagens manifestation runt Azadi-torget. Han berättade att han hört skottsalvor från en av de kringliggande byggnadernas tak och att han bevittnade hur en man i raden framför besköts.

– När jag kom hem och slog på tv:n på kvällen insåg jag att skotten kommit från Basij-området (volontärmilisens område).

Hamed fortsatte:

– Det finns massor med människor och de är alla upprörda. Det verkar inte som att de kommer att backa ifall inte regimen erkänner Mousavi som president.

Protesterna har spridit sig även till andra större städer i Iran, inräknat Isfahan, Tabriz och Mashhad.

I en amatörvideo (från okänd källa) som publicerats på Youtube ses ungdomar, som sägs vara studenter från universitet i Isfahan, skadas av något som liknar ammunition från luftgevär. Även studenter från andra universitet, inräknat Teherans universitet, har också attackerats enligt rapporter.

Shaheen från Isfahan berättade att polisen stoppade honom och angrep honom med pepparspray tidigt på tisdagsmorgonen när han gick hem.

Gatan till hans hem var blockerad och han hade frågat säkerhetsstyrkans personal ifall han kunde gå hem. De hade bett honom följa med dem. När han frågade varför slog de ned honom och sprayade honom med pepparspray. Shaheen är allergiker och hamnade i ett kritiskt tillstånd, så han fick tillåtelse att komma till sjukhuset.

Som en följd av de massiva protesterna har Irans väktarråd, ett inflytelserikt råd med 12 medlemmar som även bevakar valen, gått med på att utreda anklagelserna om valfusk, men har avslagit kravet på omval.

Det faktum att Mousavi och den andra reformistiske kandidaten, Mehdi Karoubi, som kritiserade den sittande administrationen hårdare än Mousavi, förlorade valet i de områden där de varit som mest framgångsrika, och den ovanligt kvicka rösträkningen, väckte misstankarna om att presidentvalet inte har gått rätt till.

Ordföranden för Mousavis valkommitté, Ali Akbar Mohtashamipour, förklarade mer djupgående situationen kring anklagelserna om valfusk på en presskonferens under tisdagen.

Han nämnde att oppositionsledarens medhjälpare inte hade rätt att verifiera att valurnorna var tomma före valet och att en del valdistrikt hade fler röster än antalet valberättigade medborgare.

Myndigheterna kritiserade vidare utländska medier på tisdagen, och förbjöd utländska journalister att lämna sina kontor och för att rapportera om protesterna.

I ett uppenbart försök att förhindra spridningen av massprotesterna har användandet av mobiltelefoner och SMS begränsats i Iran. Iranska ungdomar har därför använt sig av sociala nätverk som Twitter för att föra ut meddelanden och kommunicera med omvärlden.

Twitter har senarelagt en planerad uppgradering som skulle ha krävt en tillfällig nedstängning av systemet för att undvika att kommunikationen med Iran bryts, efter att USA:s statsdepartements uppmaning.

USA:s president Barack Obama har uttryckt oro kring Irans presidentval men framförde att USA inte får ses som någon ”medlare” i Iran interna angelägenheter.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18205/