Flera döda i brinnande skyskrapa
Rök sipprar ut från de övre våningarna i den halvfärdiga byggnaden, i Dubai vid persiska viken den 18 Januari 2007. Två personer dödades och 49 skadades när branden uppstod. (Foto. /AFP /Haider Shah)


Dramatiska scener som påminde om 11 september utspelade sig i en brinnande skyskrapa i Dubai i går.

Instängda byggarbetare försökte undkomma lågorna.

Fyra personer uppgavs ha omkommit och ett 50-tal skadats – de flesta asiatiska gästarbetare.

Tjock svart rök bolmade från de övre våningarna i den halvfärdiga byggnaden i det stenrika oljeemiratet Dubai vid Persiska viken. Tiotals byggarbetare blev lågornas gisslan på våningarna över branden. De viftade med tygskynken eller klamrade sig fast vid byggställningar.

Vittnen såg en man falla från skyskrapan.

– Några arbetare försökte klättra ner på kablar. En kille i rött försökte ta sig ner och så föll han bara. Det var fruktansvärt, berättade en 25-årig danska som bor i ett annat höghus mittemot den brinnande byggnaden, för nyhetsbyrån AP.

– Det var som 11 september, sade en 35-årig tysk som syftade på människorna som störtade mot sin död från World Trade Centers torn på södra Manhattan 2001.

Räddningstjänsten tycktes handfallen inför branden. Enligt vittnen dröjde det en timme innan brandkåren var på plats och en helikopter som försökte undsätta de nödställda via taket lyckades inte landa.

Enligt källor på sjukhuset var många, om inte alla, skadade gästarbetare från Indien, Pakistan och Kina. Hundratusentals människor från Asien jobbar i Dubai och resten av Förenade arabemiraten, ofta långa pass med uselt betalt och obefintliga rättigheter.

Vid bygget av jätteskyskrapan Burj Dubai – som ska bli världens högsta byggnad och nyligen passerade 100 våningar – är dagslönen mellan 30 och 60 kronor.

Arbetsvillkoren har kritiserats skarpt av människorättsgrupper och utlöst flera protestaktioner det senaste året. Dubais regent schejk Muhammad bin Rashid al-Maktum gav i höstas order om att gästarbetarnas rättigheter ska stärkas.

En mängd storslagna byggprojekt pågår i Dubai. Mest grandiost är Burj Dubai. När det är klart i slutet av 2008 ska tornet vara över 700 meter.