Flera döda i attacker mot kyrkor i Nigeria
Människor är församlade utanför den bombade kyrkan i Jos, Nigeria. (Foto: Stringer / AFP)


Två kyrkor attackerades under söndagens gudstjänst i Nigeria. En taktik som ofta används av den islamistiska sekten Boko Haram. Flera människor dödades i attackerna och minst 41 personer skadades, enligt rapporter.

Vittnen berättade för Reuters att ingen dödades i en bilbombning, som placerats utanför en kyrka i den centrala delen av staden Jos. Två personer dödades däremot av en folkmassa som vedergällning, sade polisen.

I en attack mot en annan kyrka, i nordöstra Borno, sköt tre beväpnade män mot församlingen och vittnen säger att flera personer dödades.

”Tre beväpnade män kom till kyrkan och började skjuta mot folk utanför kyrkan innan de gick in i huvudbyggnaden och fortsatte skjutandet”, berättade Hamidu Wakawa, som var med vid gudstjänsten, för Reuters.

Ingen grupp tog på sig ansvaret men Boko Haram har tidigare gjort flera attacker mot kyrkor i Nigeria, bland annat den som dödade dussintals kyrkobesökare på juldagen.

Ola Makinde, chef för metodistkyrkan i Nigeria, sade till nyhetstjänsten All Africa på lördagen att varken Boko Haram eller någon annan kommer att göra Nigeria till en islamistisk stat.

”Boko Haram säger att västerländsk utbildning är ond. De använder telefon och e-post och säger att de kommer att islamitisera Nigeria, ingen kan islamitisera Nigeria,” sade Makinde.

Boko Haram, som kan översättas till ”västerländsk utbildning är syndig” på det lokala hausaspråket, har betecknats som en terroristorganisation av USA:s utrikesdepartement och andra västerländska regeringar.

Översatt från engelska.