Fler samvetsfångar i Burma inför valet i november
Amnesty uppmanar de burmesiska myndigheterna att frige alla som med fredliga medel har utövat sina rättigheter. (Foto: Ye Aung Thu/AFP/Getty Image)


Inför valen i Burma har myndigheterna intensifierat nedslagen mot yttrandefriheten, och fängslat mängder av fredliga aktivister. En rapport från Amnesty International visar att repressionen i Burma har ökat de senaste två åren.

Amnesty tror att det just nu finns minst 91 politiska fångar i Burma och hundratals står inför åtal. Ett fall som beskrivs i rapporten är en advokat som greps för att han använt en megafon för att uppmana till ett stopp för rättslig korruption utanför en domstol i Mandalayregionen 2014.

Inför valet den 8 november märks en markant ökning av repressionen. Fler fredliga aktivister har åtalats utan möjlighet att bli frigivna mot borgen. De hålls frihetsberövade längre perioder och fängelsestraffen har blivit längre. Laura Haigh, Burmautredare på Amnesty, säger att det här är en långsiktig strategi från myndigheterna inför valen.

I Burma finns flera drakoniska lagar för att gripa och fängsla regimkritiker. Aktivister blir ständigt övervakade och utsatta för förföljelse, skriver Amnesty. De blir fotograferade när de deltar i olika evenemang, utsätts för nattliga inspektioner av deras hem och kontor och deras familjemedlemmar blir trakasserade.

– Världens ledare kan inte bara med hull och hår svälja de burmesiska myndigheternas påståenden om att repressionen skulle vara över. Valen utgör en viktig möjlighet för regeringar att klargöra för myndigheterna i Burma att det är oacceptabelt att låsa in och tysta fredliga kritiker, säger Laura Haigh.