Fler japaner vill gifta sig efter jordbävningen
En bröllopsprocession i Iristrädgården i staden Katori, nordost om Tokyo, 2007. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


Den senaste jordbävningen i Japan har fått en oväntad effekt och tänt ett nytt intresse för att ingå äktenskap.

Enligt en av Japans största äktenskapsförmedlingar och dejtingsajter på internet, O-net, har allt fler arbetande kvinnor i städerna konsulterat sådana sajter sedan katastrofen den elfte mars och många kvinnor har också hittat någon att gifta sig med.

– Andelen medlemmar som gifter sig och säger upp sitt medlemskap har ökat betydligt, säger O-NET: s PR-expert, Hongwen Guan.

– I mars sade 423 medlemmar upp sitt medlemskap, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med mars förra året då 354 medlemmar slutade. I april lämnade 333 medlemmar vilket också är en 18,1-procentig ökning jämfört med 282 förra april.

Katastrofen verkar ha föranlett många unga män och kvinnor att ompröva sin singelstatus och många söker efter relationer av rädsla för att vara ensam vid framtida katastrofer.

En 29-årig kvinna skrev på ett online-forum att hon var avundsjuk på sina gifta kollegor som höll på och ringde till sina makar och barn under jordbävningen. Hon sade att jämfört med dem som förlorat sina liv eller familjemedlemmar i jordbävningen kan hennes bekymmer tyckas vara trivialt. Men ändå har hon sedan den dagen känt en större känsla av ensamhet.

I Japan börjar ett nytt räkenskapsår i mars och april och är därför är det den mest hektiska tiden för den arbetande befolkningen. Därför brukar det inte vara så många som gifter sig under dessa månader. Men i våras blev det en 20-procentig ökning av antalet äktenskap, enligt Guan.

Det har också skett en dramatisk ökning av mängden information som kvinnor lägger in om sig själva, särskilt bland yngre kvinnor. Enligt O-net:s statistik var det en tolvprocentig ökning av personliga uppgifter som lämnats i april, jämfört med förra årets uppgifter.

Enligt Guan har liknande ökningar inträffat tidigare, efter Kobe jordbävningen och elfte septemberattacken i Amerika. Månaderna mellan maj och augusti är alltid populära för giftermål, så ännu fler bröllop förväntas då.

Guan förklarar att bristen på transporter och mobiltelefontjänster under jordbävningen kan ha föranlett par att kommunicera mer med varandra efteråt och visa varandra mer kärlek, vilket i sin tur har lett till ömsesidig förståelse och äktenskap.

Tillsammans med det ökande antalet äktenskap har det varit en stark efterfrågan på förlovningsringar i Japan också. Shinjuku Takashimaya-varuhuset i Tokyo rapporterade en fyrfaldig ökning av försäljningen av förlovningsringar mellan den första och nittonde april jämfört med april förra året.

Översatt från engelska.