Fler försvinnanden bland rättsaktivister i Kina


Två framstående försvarare av allmänhetens intressen i Kina har försvunnit under den gångna veckan. Amnesty International kräver att den kinesiska regimen avslöjar var människorättsadvokaten Li Xiongbing och journalisten Zhang Jialong befinner sig och hur de mår. Båda tros ha gripits av polis.

Li har saknats sedan onsdagen, då han verkar ha gripits efter att ha fått ett telefonsamtal från polisen, enligt Amnesty. Li är känd för att ta sig an politiskt känsliga fall, såsom det med den kinesiska AIDS-organisationen Aizhixing och rättshjälpsorganisationen Gongmeng, som driver känsliga fall pro bono (”för allmänhetens bästa”).

Zhang, som är 23 år gammal, har tidigare arbetat för Pekingbaserade finanstidskriften Caijing, och skrev om gripandet av konstnären Ai Weiwei. Han försvann den 28 april efter att polisen i Peking kontaktat honom. 2008 rapporterade Zhang om mjölkskandalen kring företaget Sanlu, där statlig korruption kom i blickfånget i samband med att melanin i mjölkpulver dödade sex spädbarn och gjorde omkring 300 000 sjuka.

Sedan februari har folkresningarna i Nordafrika och Mellanöstern gjort den kinesiska regimen mycket nervös för att en liknande rörelse ska bryta ut i Kina. För att hindra att dissidenterna får mer luft under vingarna har de kinesiska myndigheterna i förebyggande syfte gripit dussintals aktivister, advokater och bloggare. En del av dem har varit försvunna i dagar och sedan släppts. Flera har vägrat tala om vad de varit med om, rapporterade Asia News.

På onsdagen släpptes människorättsadvokaten Li Fangping efter att ha suttit fängslad i fem dagar. Han har inte velat tala om tiden i myndigheternas förvar.

Skribenten och människorättsaktivisten Ding Fangguan (även känd som Gu Chuan) och advokaterna Jiang Tianyong och Teng Biao släpptes också förra månaden. Alla tre hålls nu illegalt i husarrest, enligt Amnesty.

Översatt från engelska