Fler fängslade journalister än någonsin
En polis omgiven av lokal milis, försöker stoppa en utländsk journalist från att ta bilder när de vaktar utanför staden Ho Chi Minhs folkdomstol den 10 augusti, 2011 ('Foto: Ian Timberlake / AFP / Getty Images)


Ett ojämförligt antal journalister – 232 stycken – befinner sig för närvarande bakom galler runt om i världen, enligt tisdagens rapport från Committee to Protect Journalists (CPJ).

Journalisterna hålls fängslade i 27 länder, ofta på grund av uppdiktade anklagelser om terrorism och vaga lagar om verksamhet mot staten. Organisationen säger att det totala antalet journalister, som för närvarande är fängslade, är det högsta sedan man började räkna år 1990.

CPJ sade att den värsta lagbrytaren är Turkiet, som för närvarande har minst 49 journalister och mediearbetare fängslade. Många av de fängslade journalisterna är kurder som rapporterade om Turkiets konflikter med separatistiska kurdiska rebeller.

”Skrivna, löst formulerade anti-terrorlagar och strafflagar, har gett de turkiska myndigheterna en möjlighet att bunta ihop bevakningen av förbjudna grupper och utredningen av känsliga ämnen med öppen terrorism eller andra verksamheter mot staten”, sade CPJ i rapporten.

Kina och Iran, som också rankas bland de värsta syndarna, fängslade vardera minst 77 mediearbetare, enligt gruppen.

Kina ”har i stor omfattning använt lagar om verksamhet mot staten för att fängsla bloggare på internet som uttrycker avvikande politiska åsikter, och journalister som rapporterar om etniska minoritetsgrupper,” sade CPJ.

”Journalister som rapporterar på områden som bedöms ”mest känsliga av staten … är mest sårbara,”sade Phelim Kine, ställföreträdande chef på Human Rights Watch inom Asienområdet, i ett uttalande.

Syrien, Eritrea, Vietnam, Azerbajdzjan, Etiopien, Uzbekistan och Saudiarabien fängslade också många journalister och ingår i resten av världens tio värsta fångvaktare för mediearbetare, enligt kommittén.

Eritrea beskrivs av gruppen som ”den värsta rättssäkerhetsmissbrukaren” eftersom det aldrig   offentligt anklagat de fängslade journalisterna för några brott eller ställt dem inför rätta.

Och under den 20-månader långa pågående konflikten i Syrien har regimen gripit omkring femton journalister, däribland USA-baserade frilansande reportern Austin Tice, sade kommittén. Tice hade rapporterat om det syriska inbördeskriget för Al Jazeera, Washington Post och andra tidskrifter.

Ingen av fångarna har åtalats för något brott, och myndigheterna har varit ovilliga att förklara var de fängslade” befinner sig och hur de mår,” sade CPJ.

Vietnam har fjorton journalister i fängelse, särskilt efter att de kommunistiska myndigheterna slog ner på pressen och bloggare på nätet. Många har fängslats för att ha rapporterat om känsliga ämnen relaterade till Kina och katoliker, enligt CPJ.

Översatt från engelska