Fler europeiska länder sluter sina gränser mot flyktingströmmen
En familj kryper igenom taggtråden i närheten av Roszke vid den ungersk-serbiska gränsen innan det nya stängslet kom upp. Foto: Csaba Segesvari/Getty Image


Flera europeiska länder har beslutat skärpa sina gränskontroller för att kunna hantera den största flyktingströmmen sedan andra världskriget. Ungern sätter upp taggtråd och Finland effektiviserar gränsövervakningen mot Sverige.

Den extrema strömmen av människor som lämnat sina krigsdrabbade hemländer och sökt sig mot Europa, har fått flera länder att ta till radikala åtgärder för att klara trycket. Igår återinförde Tyskland gränskontroller mot Österrike, och flera andra länder täpper också temporärt till sina gränser.

Ungern införde i natt hårdare regler och stängde sin gräns mot Serbien med ett taggtrådsstängsel som löper längs hela gränsen, rapporterar SVT. Cirka 6 000 flyktingar skyndade över gränsen tidigare under dagen innan de nya reglerna trädde i kraft.

Det är nu brottsligt att ta sig in i landet illegalt och cirka 4 300 soldater och ett tåg täckt med taggtråd, har placeras ut för att se till att ingen kommer förbi utan giltiga resehandlingar.

Flyktingar som inte sökt asyl i Serbien kommer att skickas tillbaka dit, har en ungersk regeringstalesman som befinner sig vid gränsen sagt, enligt SVT. Serbien är inte ett EU-land och därför inte bundet av Dublinavtalet.

Andra länder följer efter

UNHCR:s talesperson Erno Simon är bekymrad över Ungerns flyktingbemötande, men menar ändå att varje land har rätt att försvara sina gränser med nödvändiga åtgärder.

– Nu får vi får vänta och se hur en eventuell humanitär kris på andra sidan gränsen kommer att hanteras framöver, sade han.


Taggtrådsstängsel reser sig mot skyn för att hålla flyktingarna utanför Ungerns gränser. Ungerns nya skärpta krav på resehandlingar för inresa i landet trädde i kraft i natt. Foto: Matt Cardy/Getty Image

Taggtrådsstängsel reser sig mot skyn för att hålla flyktingarna utanför Ungerns gränser. Ungerns nya skärpta krav på resehandlingar för inresa i landet trädde i kraft i natt. Foto: Matt Cardy/Getty Image

I Österrike har man skickat militär för att hjälpa polisen vid gränskontrollerna mot Ungern. Tusentals migranter korsade gränsen till Österrike från Ungern till fots under natten och fyllde de akuta flyktinglägret i området.

– Om Tyskland har gränskontroll måste också Österrike skärpa sin gränskontroll, sade Reinhold Mitterlehner, biträdande förbundskansler på en presskonferens på måndagen.

Slovakien inför gränskontroller mot Ungern och Österrike. Nederländerna har meddelat att de kommer att utföra stickprovskontroller. Andra länder säger att de övervakar utvecklingen av situationen, rapporterar Reuters.

Situationen i norra Finland ”utom kontroll”

Finland kommer att införa en ”effektiviserad gränsövervakning” mot Sverige, skriver finska Yle. Anledningen är att ett stort antal flyktingar kommit till Finland landvägen den senaste veckan.

– Flyktingsituationen i norra Finland är utom kontroll, säger Finlands inrikesminister Petteri Orpo, enligt Yle.