Fler än 1 000 personer kan ha dött i allvarligt jordskred


Enligt lokalinvånarna kan fler än 1 000 personer ha dött efter att en gruvvattenreservoar kollapsat i Kina, men enligt officiella uppgifter har bara 178 personer dött. Jordskredet begravde flera byar och en marknadsplats i Linfen i Shanxhiprovinsen den 8 september. 

Miao, en man som bor i området, sade till Epoch Times:

– Den kollapsade vattenreservoaren ligger mer än 100 meter ovanför byarna och marknadsplatsen. Folk begravdes på några sekunder och man kunde inte hitta dem efteråt. Om det hade hänt på natten hade ännu fler dött.

En kvinna vid namn Duan som också bor på platsen sade:

– Fler än tusen personer dog. De höll fortfarande på att gräva den 9 september.

På frågan om det fanns några överlevande svarade hon:

– Nej. Det var bara sand överallt. Det fanns inga överlevande. De grävde under dagen fram till åtta eller nio på kvällen. Det var flera maskiner som grävde men man fann bara döda kroppar. Gruvdriften har stoppats och landshövdingen har sparkats.

Den officiella rapporten säger att jordskredet orsakades av att kraftigt regn förstörde en avfallsvattenreservoar som tillhör det lokala gruvföretaget Xinta. Många lokalinvånare har dock bestridit detta på internet och sagt att det överhuvudtaget inte regnade den dagen.

Enligt meteorologiinformationen i Shanxiprovinsen regnade det inte alls i länet under de nio dagarna före katastrofen och bara 1,5 millimeter under de tolv timmarna precis innan dammen kollapsade. 

Qing, en man från en närliggande ort, kommenterade myndigheternas version så här:

– Kollapsen hade inget med regnet att göra. Reservoaren sprack och vattnet och sanden vällde ner och dödade folk. Det var många människor på platsen sedan tio i åtta på morgonen. Få överlevde. Många, hela familjer inklusive barn och gamla, dog. Många gruvarbetare dog också i katastrofen.

Byarna som begravts under jordskredet har spärrats av av myndigheterna och enligt ögonvittnen har räddningsteamen mycket litet hopp om att hitta några överlevande. 

Chang, från den närbelägna orten Taosi sade:

– Det var en mycket allvarlig situation, familjer letade överallt efter sina anhöriga. Fler än tusen personer dog eller är saknade. Området har spärrats av och ingen får komma in.

Hongkongtidningen Mingpao citerade bybon Wei Guangfei som sade att fler än tusen personer ryms på marknadsplatsen som begravdes. Människor från byarna Yunhe, Hejiazhuang, Jianjiagou, Wolong och andra samlas där för att göra affärer. Överlevnadschansen är mycket liten.

Katastrofen inträffade den sista marknadsdagen (Taosi, i Xiangfen-länet inom staden Linfen) den 8 september. Höstfestivalen innebar att det var extra mycket människor på marknaden den här dagen.

Chang sade:
– Den här katastrofen är orsakad av människor. Dammen, som var 60-70 meter hög, var inte bra konstruerad. Marknaden ligger direkt nedanför. Den borde inte ha byggts ovanför en välbesökt marknad.

http://en.epochtimes.com/n2/china/china-mudslide-mining-dam-4115.html