Flamencodansare om Shen Yun: ”Fantastiskt och fascinerande”
Koreografen och flamencodansaren Pia Pohjakallio såg Shen Yun Performing Arts premiärföreställning på Cirkus med sin mor Paula Pohjakallio. (Foto: Anders Eriksson/Epoch Times)


– Väldigt häftigt att se någonting sådant här i Stockholm, sade flamencodansaren och koreografen Pia Pohjakallio om Shen Yun Performing Arts premiärföreställning på Cirkus i Stockholm på påskdagen.

– Den här internationella nivån, helt fantastiskt! utbrast hon efter att ha sett första delen av föreställningen.

Pia Pohjakallio är utbildad på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm och arbetar just nu på sitt examensarbete om flamencodans. Hon arbetar också med en föreställning tillsammans med bland andra Eva Norée, som var en av de första flamencogitarristerna i Sverige.

Kinas uråldriga danskultur har historiskt sett influerat och spridits till hela Asien med sina rörelser och typiska klädedräkter. Tyvärr har mycket av Kinas rika konstnärliga uttrycksformer förstörts under årtionden av kommunistiskt styre och det pågår än idag. Shen Yun ämnar återuppliva den traditionella kinesiska kulturens rena skönhet.

– Det lilla som jag har sett av indisk och vietnamesisk dans tidigare har varit spännande, jag kan se likheter eftersom det är en asiatisk konstform.

Pia Pohjakallio hade kommit till Shen Yuns föreställning tillsammans med sin mor Paula Pohjakallio som är egen företagare. Hon öste lovord över koreografin och de välsynkroniserade dansarna på scenen.

– Jag tyckte det var helt fantastiskt: precisionen, allt hände exakt samtidigt på scenen, fantastiskt. Något man aldrig tidigare har sett på scen, sade Paula Pohjakallio lyriskt och fortsatte:

– Alla är så otroligt duktiga, man kan inte förstå den kvalitén.

Shen Yun har som sitt kännetecken klassisk kinesisk dans, etniska danser och berättande danser. Den traditionella kinesiska dansen kräver minutiös precision i de många varierande rörelserna.

– Man ser precisionen och det faktiska arbete som läggs ner på dans och koreografi. Det är väldig nyttigt för oss här, att se sådant här, sade Pia Pohjakallio.

Som
koreograf fascinerades hon av olikheterna i den västerländska och den kinesiska danstraditionen.

– Det känns som om de koreografiska tankarna skiljer sig ganska mycket från det sätt vi jobbar med här. Å andra sidan kommer jag från flamenco-dansen och det är också ett annat sätt att se, sade hon.

Karaktärerna i Shen Yuns danser gestaltas genom stor inlevelse och interaktion med publiken. Historiska efterforskningar och studier av rollkaraktärerna i de gamla kinesiska legenderna har fördjupat och berikat de berättande danserna, som speciellt fascinerade Paula Pohjakallio.

– Jag tycker det är så härligt! utbrast hon, alla föreställningar berättar en historia. Man berättar en historia, med dansens medel. Det är något nytt. Fascinerande! Och hela den här scensättningen och bilder och färger, fantastiskt! Jätte, jättefint!

Fler föreställningar

Shen Yun Performing Arts Touring Company i Europa, har föreställningar  24 – 27 april på Cirkus i Stockholm.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org” target=”_blank”>sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.