Fiskyngel uppfattar ljus med tallkottkörteln
Grottetran (Astyanax mexicanus) är blind men kan se ljus med tallkottkörteln.


Forskare har upptäckt att yngel av fisken blind grottetra (Astyanax mexicanus) kan detektera ljus med hjälp av tallkottkörteln.

Eftersom dessa blinda grottetror inte har en komplett ögonstruktur har forskarna dragit slutsatsen att de inte kan se något alls, men Masato Yoshizawa och William Jeffery, forskare vid University of Maryland, har upptäckt att det inte förhåller sig så.

En dag när Yoshizawa rengjorde de skålar där embryona till grottetror utvecklades till yngel lade han märke till att ynglen reagerade när han rörde sin pipett ovanför dem. De började simma mot ytan. Yoshizawa förklarar att ynglen söker skydd i skuggor genom att simma i riktning mot dem. Han höll ett föremål ovanför skålen med grottetror och de små blinda ynglen började då röra sig uppåt mot skuggan.

Hur kunde de då förnimma skuggan? Denna fisk har levt utan ljus i miljontals år och har förlorat de egenskaper som arter vid ytan har, bland annat ögonen. Ändå reagerade de små ynglen tydligt på en skugga som sakta passerade över dem.

Hur kan den blinda grottetran ”se” saker? Trots att ynglen är utrustade med en struktur till ögon så har de degenererat med tiden. Dessa strukturer har inget pigment för att uppfatta ljus. Också efter att forskarna hade tagit bort båda de ursprungliga ögonen reagerade de blinda grottetrorna fortfarande på skuggorna.

Forskarna upptäckte att responsen på skuggor reducerades avsevärt hos grottetrorna när deras tallkottkörtel hade tagits bort, vilket tyder på att det är tallkottkörteln som är orsaken till responsen.

Jim Bowmaker, professor och specialist på institutionen för oftalmologi, menar att fler och fler bevis indikerar att tallkottkörteln hos vissa däggdjur kan ha en liknande funktion som ögonen och att denna forskning bevisar detta.

Referens:

Yoshizawa, M and WR Jeffery (2008) Shadow response in the blind cavefish Astyanax reveals conservation of a functional pineal eye. Journal of Experimental Biology 211, pp. 292–299.

Översatt från: http://www.pureinsight.org/pi/index.php?news=5272

Ursprunglig artikel på kinesiska: http://www.zhengjian.org/zj/articles/2008/3/12/51602.html