Fiskare hörde Air Asia-planet störta
Rahmat, fiskare från Kampung Kubu i provinsen Kalimantan på södra Borneo, Indonesien, blev nyckelvittne till att man hittade vrakspillrorna efter Air Asia Flight 8501. (Asari/Epoch Times)


Det regnade den söndagsmorgonen. Himlen var täckt av ett tjockt molntäcke och sikten var dålig när den 44-årige fiskaren Rahmat, från byn Kampung Kubu i provinsen Central Kalimantan på södra Borneo, gav sig iväg för att fiska som vanligt.

Han hade ingen aning om att det han såg den dagen skulle bli den viktigaste ledtråden till att Air Asias saknade plan Flight 8501 till slut hittades.

Baserat på hans iakttagelser fokuserade räddningsteamet sökarbetet till det område där planet till slut hittades tre dagar efter försvinnandet.

Flygplanet en Airbus A320-200 försvann från radarskärmarna ungefär 40 minuter efter start i Surubaya på Indonesien den 28 december. Planet var på väg till Singapore, en vanlig rutinflygning.

Det tog två dagars intensivt sökarbete från luften och till havs innan planet äntligen hittades. Arbetet med att bärga kropparna och ta reda på varför planet störtade med 162 människor ombord kunde börja.

Rahmats berättelse

– Jag hörde en kraftig smäll följt av ett slags vitt moln. Det var inget jag kände igen, inte ett moln som vi normalt ser under regnperioden, berättade Rahmat för Epoch Times.

Rahmat förstod inte vad han hade sett. Efter händelsen var han tvungen att återvända till land tidigare än vanligt på grund av regn och högvatten. I Karimata Strait, där vrakdelarna hittades kan vågorna bli uppåt tre meter under regnperioden.

– Det var inte förrän dagen efter, på måndagen, när jag såg tv-nyheterna, som jag förstod att det jag sett kanske var det saknade flygplanet.

Byn Kampung Kubu ligger på Kumai, Pangkalan Bun i Kalimantan på den indonesiska delen av Borneo. Det är en liten by där kommunikationerna inte är så utbyggda som i andra områden i Indonesien. De flesta i byn livnär sig på fiske.

– När jag hörde nyheten om det saknade planet rapporterade jag omedelbart till den lokala chefen, sade Rahmat.

Många tjänstemän från sök- och räddningstjänsten kom för att prata med honom och på den tredje sökdagen efter försvinnandet hittades vrakdelar och kroppar.

En anledning till att det tog så lång tid att hitta planet var det dåliga vädret med hårda vindar och den avlägsna platsen.

Höll varandra i händerna

Enligt den indonesiska tidningen National Daily Kompas har det kommit rapporter från sök- och räddningspersonalen att offren ombord verkade hålla varandras händer när de hittades i vattnet.

Flyglöjtnant Tri Wibiwo som flög ett Hercules sjöräddningsplan berättade att han sett åtta kroppar som flöt i Karimata Straight. Av dem höll tre i varandras händer.

Översatt från engelska.

Tilläggsrapportering av Cindy Drukier