Finska röster om valet i Sverige
Västra och östra riksdagshuset i Stockholm. (Foto: Melker Dahlstrand. Från riksdagens hemsida)


Finska tidningarna har följt valet i Sverige med nästan samma intresse som vi här hemma. Man har sett tendenser till byte av färg i den kommande regeringen och har nu fått det bekräftat.  Sverigedemokraternas framfart har dock överraskat och kan inte riktigt förklaras ur finskt samhällsperspektiv.

Det fanns bara en vinnare i valet, Sverigedemokraterna, enligt statsvetaren Åsa Bengtsson, när svenska.yle.fi frågar henne. SD var det enda partiet som ökade markant, fördubblade sitt stöd, så de kan anses vara vinnare i valet.

Hon analyserar läget: utfrysningen av SD under fyra år har inte hjälpt men om man ökar deras inflytande i den svenska politiken i just invandringsfrågor, måste man i viss mån anpassa sig till SD:s politik.

Enligt Bengtsson trodde många att det skulle bli byte av statsminister, men kan Stefan Löfvén klara av att bilda regering över blockgränserna? De rödgröna rösterna räcker inte till det. Om Reinfeldt ska avgå kan det lämna dörren öppen för allianspartierna att samarbeta med Löfvén, menar hon.

Att Feministiskt initiativ inte nådde upp till riksdagsspärren var att vänta trots att de hade höga siffror i EU-valet. Bengtsson menar att svenskarna röstar med hjärtat i EU-valet, enligt svenska.yle.fi

Helsingin Sanomat, hs.fi, hade lite liknande tankar om valutgången i Sverige. Socialdemokraterna nådde inte till sina glansdagars 40 procent för att kunna bilda regering med Miljöpartiet. Därför undrar hs.fi om inte Socialdemokraterna skulle kunna försöka regera enligt finsk modell – att utifrån behovet sitta tillsammans med olika partier oavsett deras ideologi. Löfvén har sänt ett klart budskap att inga dörrar är stängda ens för mindre partier för alla skall ta sitt ansvar.

Finlands statsminister Alexander Stubb kommenterade också valet enligt Huvudstadsbladets onlinetidning, hbl.fi, där han ansåg att valresultatet var väntat. Han ansåg Sverigedemokraternas valresultat vara lite överraskande och deras politik oroväckande.

Sannfinländarnas ordförande, Timo Soini, ansåg att Moderaterna ”fälldes av sitt eget högmod”, enligt nättidningen hbl.fi. Soini menar att även om ekonomin har skötts väl ”behöver folk annat än bröd för att leva”. Angående Sverigedemokraternas valframgångar skriver Soini i sin blogg att svenska folket har talat i den frågan.

Tidningen Iltasanomat har intervjuat Finlands president Sauli Niinistö angående valet i Sverige. Niinistö vill inte analysera resultatet utan låter svenskarna själva göra det, säger han. Han menar att tiderna är utmanande och det är vanligt att en längre regeringstid tycks nå sitt slut.

Han tror inte heller att Sverige bildar koalition med mindre partier vilket man historiskt sett inte gjort tidigare. Därför är det inte troligt att Sverige följer Finlands modell, men däremot har Tyskland en regeringsbildning som bättre motsvarar det svenska samhället, säger han, men tror sig inte riktigt ha underlag för det utifrån diskussionerna kring frågan.

Han är också överraskad över att SD fick så mycket röster i valet. Han anser att Finlands invandrarpolitik inte bjuder till invandrarfientliga yttringar, enligt Iltasanomat.