Finska OS-legender bar människorättsfackla
Skidlegenderna Marja-Liisa Kirvesniemi och Juha Mieto bar varsin fackla till stöd för mänskliga rättigheter i Kina i Helsingfors på tisdagen. (Foton: Pirjo Svensson, Epoch Times)


De finska OS- medaljörerna och skidlegenderna Juha Mieto och Marja-Liisa Kirvesniemi deltog i ceremonin när facklan för mänskliga rättigheter kom till Helsingfors. Kritiska röster mot situationen för mänskliga rättigheter i Kina höjdes. Ett kinesiskt vittne berättade om hur hon torterats och hennes vänner dött i arbetsläger i Kina.

Juha Mieto, som tagit fem OS-medaljer i längdåkning, däribland ett guld i stafett i Innsbruck 1976, och i dag är finländsk riksdagsledamot, bar facklan i paraden genom Helsingfors centrum.

– De olympiska spelen är fredens och demokratins sak. Eftersom OS har givits till Kina så är förväntningarna stora vad gäller den demokratiska utvecklingen. Detta är en signal till Kina att demokratin är viktig för landet.

Den trefadiga guldmedaljören i längdskidåkning vid Sarajevo-OS 1984, Marja-Liisa Kirvesniemi, tycker vi behöver tänka mera på varandra.
– Det är ovillkorligt att ha med mänskliga rättigheter i de olympiska sammanhangen, sade Kirvesniemi.

– I dagens materialistiska samhälle tänker människor mycket på att tjäna pengar och då är det lätta att glömma bort medmänskligheten, tillägger hon.

Många nyfikna människor samlades på Narinkkatorget och lyssnade på talarna denna gråmulna eftermiddag. Finländare förstår hur kommunismens förtryck påverkar människan och samhället eftersom landet länge var påverkat av Rysslands kommunism.

MR-facklan och situationen i Kina har fått mycket publicitet i media den senaste veckan efter avslöjandena om att en av aktivisterna fått hotfulla samtal från en okänd person.


Riksdagsledamoten Aila Paloniemi anser att brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina inte har fått den uppmärksamhet de bör få.

Riksdagsledamoten Aila Paloniemi anser att brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina inte har fått den uppmärksamhet de bör få.

Den finska sektionen för CIPFG (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong) som organiserat fackeltåget befarade att hoten kommit från Kinas håll för att stoppa manifestationen i Finland. Händelsen har anmälts till den finska polisen.

Sarah Lu, en flykting från Kina, berättade hur hon torterats i arbetsläger och tackade Finland för att hon fått en fristad här.

– Jag var fängslad i tre år i arbetsläger och torterades med elbatonger och satt inspärrad i ett litet mörkt rum utan fönster. Mina tre vänner som var i trettioårsålder blev dödade av polisen, jag är lycklig som kom levande ut därifrån.

David Kilgour som är medförfattare till rapportenBloody Harvest” om handel med organ från ofrivilliga levande människor i Kina kom till Finland på måndagen. Då besökte han enheten för Asien och Oceanien på utrikesministeriet i Finland för att informera om sin uppdaterade rapport. Under fackelceremonin talade han bland annat om organskörden från Falun Gong- utövare och alla uthysningar av Pekingbor inför OS 2008.

– Falun Gong-utövare har fängslats och dömts till döden. Vi har fått in mer fakta som styrker de tidigare uppgifterna om den pågående organhandeln som omsätter miljarder euro i Kina, sade Kilgour.

Både riksdagsledamoten Aila Paloniemi, och Juha Sihvola, professor i historia, från Helsingfors universitet talade engagerat om behovet av att öka pressen på Kina.

– Jag hoppas att vi diskuterar mer om mänskliga rättigheter i Kina. Regeringarna världen över borde agera mer aktivt för att förbättra situationen i Kina, sade Sihvola.

– Vi tar upp dessa saker med Kina, men inte tillräckligt. Vi politiker borde ännu kraftigare ta upp dessa saker med Kina och upprätthålla en dialog, sade Paloniemi.

– När vi ser tillbaka på historien, är det största brottet mot mänskligheten just det att vi inte sade något eller berättade om dessa brott som sker i Kina. Därför uppskattar jag också Falun Gong som tar upp de mänskliga rättigheterna i Kina, avslutade Paloniemi.