Finska journalister arresterades i Kina


I fredags arresterades den finska journalisten Pirkko Pöntinen och hennes kameraman, Mika Mattila i provinsen Henan i Kina. Pötinen som varit korrespondent i Peking för den finska tv-kanalen YLE uppger att teamet släpptes efter sju timmars förvar. Detta enligt en rapport på den nationella finska kanalen YLE:s hemsida.

Pöntinen och Mattila arresterades tillsammans med den kinesiske byggarbetaren som de hade intervjuat och hans svåger som arbetar för den italienska tv-kanalen RAI.

Alla fyra släpptes med krav på stora summor pengar och först efter att Pöntinen låtsats vara sjuk. Enligt Pötinen var polisens agerande ”aggressivt”.

Filmteamet hade begett sig till provinsen Henan för att samla material till ett program om kinesiska byggarbetare som varit involverade i att konstruera anläggningar inför sommar-OS i Peking.

Polisen som arresterade journalisterna hävdade att de rört sig på områden förbjudna för utlänningar och hotade med rättegång och deportering från landet. Enligt Pötinen var det tämligen oklart vad som definierats som förbjudna områden.

När Epoch Times Sverige på måndagen når Pirkko Pöntinen befinner hon sig i Peking. Hon säger att hon är trött och helst inte vill berätta så mycket om vad som hänt.

– Processen pågår fortfarande mellan den finska och kinesiska regeringen. Jag vet inte vad den egentliga orsaken till gripandet var. Jag är bara glad över att ha blivit frisläppt, säger hon.

Pirkko säger att hon kommer att slutföra arbetet med programmet om byggnadsarbetarna.

Journalisterna förväntas att komma hem som planerat den 2 juni, som det ser ut i dagsläget uppger YLE.