Finlands president uppmanar Vaxholms kommun att sätta fart


Den blinde 90-årige finländske krigsveteranen Veikko Virtanen bor idag i ett svensktalande äldreboende i Vaxholm. Hans högsta önskan är att få flytta till ett finsktalande äldreboende eftersom han inte kan svenska. Men hans önskan har ännu inte uppfyllts av Vaxholms kommun.

För att uppmärksamma Veikkos fall har Mikko Viitala och Merit Wager skapat Facebook-stödgruppen Veikko vs Vaxholm och över 12 000 medlemmar har nu anslutit sig. Veikko berättar för finska Uutiset att han är förvånad över att så många människor är engagerade i hans öde, men har förstår att frågan berör många.

Den 1 januari 2010 trädde ”Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk” i kraft. Detta innebär att Sverige är skyldigt att återrapportera till Europarådet hur man har efterlevt de krav som finns i konventionerna. Sverigefinländare, samer, tornedalingar, romer och judar är nationella minoriteter i Sverige.

Så från den 1 januari kan sverigefinländare få hjälp och stöd på sitt modersmål i ett antal kommuner i Sverige. Finlands president Tarja Halonen menar att den här frågan är så pass brådskande att hon offentligt uppmanar Vaxholms kommun att sätta fart.