Finland sänker flyktingkvoten
Syrisk-kurdiska flyktingar sitter utanför tälten som tillhandahålls av UNHCR vid Quru Gusik flyktingläger, 20 kilometer öster om Arbil, huvudstaden i den autonoma kurdiska regionen i norra Irak, den 27 augusti 2013. (Foto: AFP/Safin Hamed)


Trots att antalet flyktingar i världen slår rekord har Finland bestämt att kvoten skall förbli 750 varav drygt hälften, 350, kommer från Syrien.

Finland hade under 2014 höjt sin kvot från 750 till 1050 i och med att man höjde kvoten för syriska flyktingar med 300 personer till 550. Men nu väljer man alltså att återgå till den tidigare kvoten 750.

Inte råd att höja kvoten

Inrikesministern Päivi Räsänen (KD) uppger att hon ville höja flyktingkvoten men fått ge med sig då det handlar om pengar. Dessa 300 extra kvotflyktingar skulle kosta Finland tio miljoner euro att ta emot, enligt uppgift från svenska.yle.fi

Den svenskspråkiga finska tidningen Huvudstadbladet (HBL) har intervjuat Flyktinghjälpens verksamhetsledare, Annu Lehtinen, om flyktingkvoten.

Hon tycker att det är orimligt att sänka kvoten nu när antalet flyktingar bara ökar. Hon anser att kvoten borde ökas till 2000 vilket är lika många som Sverige tar emot.

Skapa ett humanitärt visum

Systemet med flyktingkvot har inte som syfte att råda bot på akuta humanitära kriser och därför föreslår hon att man för det ändamålet skapar humanitära visum till dem som drabbas av sådana kriser, enligt HBL.

Ett sådant visum skulle trygga resan till Europa för behöriga flyktingar nu när Europa skärpt gränskontrollerna. Tusentals desperata flyktingar drunknar i människosmugglarnas händer, menar hon, och då Italien inte ensamt klarar av att ta hand om alla har Finland ett ansvar också gentemot dessa flyktingar.

Politikerna utnyttjar flyktingpolitiken till sin fördel

Hon undrar också om inte politikernas attityder till flyktingar speglar sig i debatten och påverkar allmänhetens syn på invandringen till Finland.

Lehtinen anser att de som är invandringskritiska vet för lite om fakta kring flyktingar och invandringen.

Sannfinländarnas parti vann stort på sin kritik om invandringen och fick många kritiker i riksdagen. Samma sak hände med Sverigedemokraterna i Sverige.  

Lehtinen menar att ju synligare en invandrarkritisk person är desto större påverkan har det på folket i allmänhet. Hon tror att den svenska politiska klimaten kan påverka även Finland.