Finland redo att öka försvarssamarbetet med Sverige
Folk och Försvars Rikskonferens arrangeras årligen i fjällmiljö. (Foto: Ulf Palm)


Idag, 13 januari, besökte socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven Folk och Försvars säkerhetspolitiska rikskonferensen i Sälen. Han sade att det svenska försvaret lider av allvarliga fel och att försvaret inte börjar i Afghanistan och slutar i Sverige, att det inte ska byggas utifrån och in.

”Svensk försvarsförmåga är till för att vi ska försvara svenskt territorium och då måste den förmågan vara i centrum. Därför ska försvaret byggas inifrån och ut”, sade Stefan Löfven enligt sr.se.

Folkpartiledaren Jan Björklund föreslog förändringar i dagens försvar, som enligt överbefälhavaren Sverker Göranson i lördagens SvD, inte kan försvara hela Sveriges yta på samma gång och vid en prioritering kan Stockholm sättas först.

Jan Björklund menar att landet behöver ett bredare försvar med fler soldater. Dagens försvar har anställda soldater som skulle behöva kompletteras med värnpliktiga.

”Under överskådlig tid skulle personalen i förbandsreserven kunna utgöras av de många, unga svenskar som redan har utbildats i värnpliktssystemet”, sade Björklund.

Den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt kom till konferensen på söndagen där han riktade skarp kritik mot Norge.

Försvarssamarbetet mellan Norge och Sverige om upphandlingen av militära lastbilar och artillerisystemet Archer har spruckit. Norges försvarsminister, Høyres Ine Eriksen Søreide meddelade helt sonika att Norge drar sig ur.

Svd.se skrev att Søreide vill som politiker ”ha större öppenhet och ge en ärlig bild av hur det egentligen står till med det norska försvaret”. Ministern vill även bryta vanan att Norge är nettoimportör av säkerhet. Hon betonar även Norges ansvar i förhållande till sina allierade.

Søreide ser mer till det nationella intresset än det nordiska försvarssamarbetet anser många.

”Vi har sagt att vi tyckte att det här störde vårt samarbete med Norge och att det ska få konsekvenser”, sade Fredrik Reinfeldt vid konferensen.

Reinfeldt menade att det räcker inte bara att tala om nordiskt samarbete det måste synas, han sade:

”Annars kommer vi ju att börja känna att om man hoppar av fem i tolv är det bäst att vi gör våra egna lösningar.”

Men det finns gränser för nordiskt försvarssamarbete menade den finske presidenten Sauli Niinistö som också deltog. I Norden har vi tre länder som är Natomedlemmar och två som inte är det, Sverige och Finland. Ett Natoland kan inte samarbeta fullt ut med ett icke-Natoland, sade Niinistö.

Presidenten sade att Finland är redo att öka försvarssamarbetet med Sverige men att det ska ske ”steg för steg”.

Trots att Norge hoppade av samarbetet om upphandling av militärt materiel så sade Niinistö enligt Hbl.fi:

”Vår erfarenhet är nog att om vi ser tillbaka ett par år på nordiska samarbetet i Nordefco så har vi gått framåt.”

Reinfeldt såväl som Niinistö upprepade sina nej till en Natoanslutning. Skulle det bli aktuellt för Sveriges del kommer frågan att diskuteras i samspråk med Finland, sade Reinfeldt.