Finland nästa för Shen Yun Chinese Spectacular
På söndagseftermiddagen är det Finlandspremiär för Chinese Spectacular i Tampere-talo i Tammerfors. (Foto: Jan Jekielek/Epoch Times)


Shen Yun Chinese Spectaculars världsturné fortsätter till Finland efter fem hyllade föreställningar i Sverige. Världsturnén går till 60 städer och fyra kontinenter. I Finland är det Tammerfors som får äran att hålla showen för första gången den 30 och 31 mars.

Shen Yun Chinese Spectacular har bjudits till Finland av KIPETA och Finska Falun Dafa Föreningen. Veijo Pekkarinen som är ordförande i Kipeta och medarrangör till showen i Tammerfors är tacksam för att showen kommer till Finland.

– Vi är mycket glada och tacksamma för att få hit Shen Yuns show som är i världsklass till Finland. Detta är ett unikt tillfälle att i Finland få se en högklassig, traditionell och delvis utplånad kultur från det gamla Kina.

Finska människor har varit intresserade av föreställningen.

– Utan undantag har människor varit intresserade när de fått våra färgglada foldrar. När vi har visat promotionvideon har många sagt att den är så vacker och berör dem så djupt.

Många finländare har dock blivit negativt inställda mot Kina på grund av de senaste händelserna och förtrycket av tibetaner.

– På grund av situationen i Tibet har vi behövt förklara noga för människor att artistgruppen inte kommer från Fastlandskina och att den inte har någonting att göra med de brutala handlingarna från den kinesiska regimens sida mot tibetaner. Detta har fått människor att bli positivt inställda gentemot Shen Yun Chinese Spectacular.

– Vi hoppas att föreställningen kommer åter till Finland i framtiden och då även till Helsingfors, avslutar Veijo Pekkarinen.

Föreställningen kommer att visas på Tampere-talo i Tammerfors.

Vi ser fram emot att se föreställningen (Shen Yun) och vi hälsar folket i Tampere och Finland mycket välkomna till Tampere för att se på Shen Yun Spectacular. Mycket fint, säger Anja Aarnio i en intervju med New Tang Dynasty Television (NTDTV).

Fakta om Tammerfors


Tammerfors är en gammal textilstad och ännu idag finns det företag verksamma i branschen, som Finlaysons textilfabrik. (Foto: jan Jekielek/Epoch Times)

Tammerfors är en gammal textilstad och ännu idag finns det företag verksamma i branschen, som Finlaysons textilfabrik. (Foto: jan Jekielek/Epoch Times)

Tammefors är belägen i Birkaland (Pirkanmaa) i västra Finland, en gammal industristad som också har stort kulturellt utbud som lockar många turister på sommaren.

2005 hade staden 203 190 invånare och är därmed den största inlandsstaden i Norden.

Staden grundades av Gustav III den 1 oktober 1779 vid forsen som förbinder sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Vid forsen anlades en damm (”damber”), vilket också gav staden dess namn.

Textilfabrikerna stod tätt i mitten av 1900-talet och ännu i början av 2000-talet ger dessa staden en särprägel som påminner om Manchester i Storbritannien och även om Norrköping som är Tammerfors svenska vänort.

Finlayson, som grundades av skotte, var en av de fabriker som utvecklades till en av Nordens största tillverkare av bomullstråd. Industrilandskapet finns i stadens centrum och Tammerfors hade tidigare smeknamnet ”Finlands Manchester”.

Tammerfors har också varit hemort för flera kända finska författare. Här verkade till exempel Väinö Linna och poeten Eeva-Liisa Manneria och Yrjö Jylhää.”Föreställningen är storslagen, elegant och sofistikerad – samtidigt enkel och ren. Vårt mål är att uttrycka sann skönhet i forntida och moderna former.” – Produktionsledare Peijong Hsieh.