Finland kan komma att byta statsminister efter söndagens val
De fyra största partiernas ordföranden från höger till vänster: Timo Soini, Sannfinländarna, Mari Kiviniemi, Centerpartiet, Jyrki Katainen, Samlingspartiet och Jutta Urpiainen, Socialdemokratiska partiet, vid gårdagens tv-debatt hos Yle. (Foto: AFP/Lehtikuva/Sari Gustafsson)


Finland kommer att hålla riksdagsval på söndag den 17 april. Partiet som vinner valet väljer Finlands nästa statsminister. Nuvarande statsministern från Centern, Mari Kiviniemi , valdes till posten efter att  dåvarande statsminister, Matti Vanhanen, avgick i förtid.

Finland har fyra större partier som tävlar om platserna till Riksdagen nämligen Samlingspartiet, Socialdemokratiska partiet, Sannfinländarna och Centern.

Enligt Huvudstadsbladet leder Samlingspartiet  och har nu ett väljarstöd på 21,2 procent, Centern ligger som tvåa med 18,6 procent, sedan Socialdemokratiska partiet (SDP) med sina 18,0 procent och sist Sannfinländarna med 15,4 procent.

Partiet med störst antal väljare kommer att bilda regering och välja Finlands nästa statsminister.

Mätningen hade gjorts för nyhetskanalen Yle för tiden 22 mars-13 april. Det konstaterades att Samlingspartiet hade ökat medan Sannfinländarna tappat potentiella väljare.

Det finns ytterligare fyra mindre partier: De gröna som har stöd med 8,4 procent och Vänsterförbundet med 7 procent. Både Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna ligger på 4,2 procent enligt MTV:s mätningar i mars. Svenska folkpartiet har stöd av tre av fyra svenskspråkiga finländare som  bestämt sig för att rösta på SFP, enligt en utredning  av tankesmedjan Magma.

TNS har enligt Huvudstadbladet också gjort en undersökning bland ungdomar där tre av fyra säger sig  rösta i riksdagsvalet. 70 procent hade redan bestämt sig vilket parti de skall rösta på. De unga männen väljer Sannfinländarna medan kvinnorna främst säger sig rösta på De gröna.

Det som överraskat de flesta väljarna är att Sannfinländarna, som enligt tidningarna är ett högerpopulistiskt och nationalistiskt  parti i Finland, har fått oväntat mycket stöd i förhandsprognoser.

I det senaste valet 2007 fick Sannfinländarna  4,1 procent av rösterna och fem mandat men ingen post i regeringen. Timo Soini har varit deras partiledare sedan 1997. Sannfinländarna är kritiska mot EU och man kunde i kvällstidningarna även läsa att man vill ha tillbaka den gamla valutan, finska marken. De är nationellt och kristet sinnade som stödjer försvaret och är emot abort.

De vill också göra svenskan till ett valfritt ämne vilket nu är obligatoriskt i finskpråkiga skolor.  I spåren av valet har det uppstått debatt om just svenska språkets roll i Finland då Finland fortfarande har stora svenskspråkiga områden längs kusterna. De övriga partierna vill ha kvar svenska språket som obligatoriskt ämne i skolan.  Endast Sannfinländarna och viceordföranden i Svenska folkpartiet i Finland har uttalat sig om svenskan som valfritt ämne i skolan. 

Partiledarna hade sin sista debatt på torsdagkväll och tidningarna har kommenterat att ”det var länge sedan debatten varit så hätsk i finska riksdagsval som nu.”

Det återstår alltså att se om Mari Kiviniemis parti ifrån Centern får fortsatt förtroende av väljarna i Finland eller om Samlingspartiet (Kokoomus) är partiet som kommer att styra Finland de kommande åren. Svaret får vi på söndagkväll den 17 april efter att vallokalerna stängts kl 20.