Finland i EU-väntans tider
Finland blir EU:s ordförandeland vid halvårsskifet.(Foto: AFP/Gerard Cerles)


Ett 25-mannalag har noga förberett Finlands andra ordförandeskap i EU och nu är man redo. Från juli till december kommer cirka 130 möten hållas i hela landet.

Ordförandeskapet är inte en svår sak för Finland idag, man är något av en veteran i EU vid det här laget. Förberedelserna är redan klara, kalendern är spikad, kongresscenter, hotell och restauranger är bokade, IT-tjänster är beställda, press-arrangemang är fastslagna, logistik- och säkerhetsfrågor är förberedda. Nu väntar man bara.

Annat var det 1999 när landet var ordförande första gången, då saknades rutin och kompetens. 

Att vara ordförande är en normal men mycket viktig del av medlemskapet, säger Anja Vilo som är chef för sekretariatet för EU-ordförandeskapet, till Hufvudstadsbladet.

Från Helsingfors till Mariehamn och Saariselkä, kommer det att hållas möten på tjugo olika orter och det blir nio ministermöten. Asem-toppmötet i Helsingfors den 10-11 september, är det absolut största mötet under ordförandeskapet.  Asem står för Asia-Europe Meeting. Mötet samlar 39 stats- eller regeringschefer från de 25 EU-länderna och unionens samarbetspartner i Asien.

– Vad antalet delegationer beträffar är Asem det största toppmötet som någonsin har ordnats i Finland. Sammanlagt handlar det om 4 000 personer, avslutar Anja Vilo till HBL.